Prověřený recept, který jsem dostala od kamarádky. Ta ho má zase z restaurace, kde bylo jídlo v menu nazváno “Kuřecí soté v růžové omáčce”.
Díky minutkové přípravě je maso křehké, žampiony mají stále svoji strukturu. Není třeba nic zahušťovat, stačí na závěr směs zalít smetanou. Jak jednoduché!🙂
Ingredience
600 g kuřecích prsou (Použila jsem kuřecí prsní řízky z farmy)
Sojová omáčka (Tamari nebo Shoyu)
Bramborový škrob
1 menší balení čerstvých zahradních žampionů (cca 250 g)
Olej (dala jsem olivový)
1 až 2 stroužky česneku
2 lžíce kvalitního kečupu s vysokým podílem rajčat
2 kelímky 30% smetany (dohromady je to 400 g)
Rýže k podávání (Já jsem teď zvolila kulatozrnnou lepivou)
Postup
Maso nakrájím na drobnější kousky. Spíše plátky nebo nudličky. Zakapu ho sojovou omáčkou. Použila jsem Tamari. Pak maso popráším bramborovým škrobem tak, aby se lehce každý kousek obalil.
Maso orestuji na oleji do zlatova. Stačí pár minut nebo tak, aby se propeklo. Když je skoro hotové, přidám plátky žampionů a krátce orestuji.
Ochutím kečupem, česnekem, promíchám a zaleju smetanou. Nechám jen chvíli společně lehce probublat. Na závěr doladím chuť. Hotovo! Podávám s rýží.
TIP
Jídlo můžete připravit snadno i jako bezlepkové. Hlavní je pohlídat 2 ingredience. Sojovou omáčku zvolte “Tamari”, protože neobsahuje pšenici.
Většina bramborových škrobů obsahuje stopy lepku, proto stačí koupit bramborový škrob “bez lepku”. Bude se hodit i do jiných receptů. Třeba při přípravě bramborových knedlíků.
> ☝️Jako další podobný recept na rychlou omáčku s masem doporučuji vyzkoušet kuřecí stroganoff.🙂