Recept

Krémová polévka z pečené mrkve s parmezánovými krutony

Polévka extra jednoduchá na přípravu. Pečení dodá mrkvi šmrnc, polévka je pak výraznější a hutnější. Křupavé sýrové krutony skvěle vyrovnají celkovou chuť.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Krémové zeleninové polévky připravuji několikrát do týdne. Představují pro mě chytrý způsob, jak si dopřát dobře stravitelnou porci zeleniny.

Když připravuji krémovou polévku z kořenové zeleniny, tak ji nejraději nejdříve peču v troubě. Výsledný rozdíl v chuti je markantní.🙂

Příprava zeleniny i krutonů v troubě má jednu obrovskou výhodu. Není potřeba stát u plotny a hlídat a míchat.🙂

U této polévky postupuji tak, že mrkve upeču klidně více, než pak mixuji. Záleží, jaké množství polévky zrovna potřebuji.

 Ingredience

  • 700 g mrkve
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • Vývar dle požadované hustoty polévky (cca 1 litr a více)
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř, sušené italské bylinky
  • Smetana na zjemnění (tradiční 12% nebo rostlinná)

Na krutony

  • 4 plátky chleba
  • Olivový olej
  • Sušený česnekový prášek (koření)
  • Parmezán

 Postup

  1. Mrkev oškrábu a překrájím na větší kousky. Pokud je mrkev silná, překrojím ji i podélně na půl. Cibuli nakrájím na větší kusy. Kousky mrkve a cibule dám do pekáčku, osolím, opepřím, zacáknu olivovým olejem a peču na 190 stupňů asi 40 minut. Mrkev musí být zezlátlá, upečená. Ke konci pečení přidám překrojený stroužek česneku.
  2. Obsah pekáčku dám do hrnce, zaliju asi litrem vývaru a krátce povařím. Ochutím bylinkami. Rozmixuji do hladka. Buď tyčovým mixérem nebo ideálně ve stolním mixéru. Je to rychlejší a pohodlnější.
  3. Zjemním smetanou a doladím chuť.
  4. Na talíři každou porci doplním o sýrové krutony, zelené bylinky a pro extra chuť tenkými proužky schwarzwaldské šunky nebo malými kostičkami opečené pancetty.

Příprava krutonů

Krutony si někdy připravím už předem nebo je udělám až po dopečení mrkve. Pokud jste zvyklí péct v troubě více plechů najednou, můžete krutony připravit během přípravy mrkve.

  1. Chleba nakrájím na menší kostičky.
  2. V míse je pokapu olivovým olejem a ochutím sušeným česnekem. Je to prášek, koření.
  3. Kostičky chleba dám na nepřilnavý plech nebo na plech vyložený pečícím papírem a předpeču 10 minut.
  4. Kostičky předpečeného chleba smíchám s na jemno nastrouhaným sýrem parmezánového typu a dám péct do zezlátnutí nebo více do křupava. Hotovo!

> ☝️Doporučuji vyzkoušet také krémovou polévku z pečeného celeru, která je doplněná o hustý jogurt.🙂

Ať se vám polévky povedou! 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...