Aby polévka i pěkně vypadala, držím se principu bílé fazole + “bílá” zelenina. Použít se může květák, pórek, cuketa bez slupky, brambora, pastinák atd.
Ingredience na 4 porce
400 g uvařených bílých fazolí (použila jsem ty malé)
200 g zeleniny (dala jsem 1 bramboru a kořen petržele)
750 ml zeleninového vývaru
Na dochucení sůl, bobkový list, může být špetka bílého pepře nebo špetka muškátového květu)
Na závěr na sucho opražená semínka, pár kapek oleje lisovaného za studena, zelené bylinky
Postup
Jako první je zajistit uvařené fazole. Já to dělám tak, že koupím půlkilové balení bílých fazolí a cca polovinu balíčku přes noc je namočím do dostatečného množství vody. Druhý den je sliju, zaliju novou vodou a s kořením (nové koření, bobkový list, kmín) je vařím do měkka. Doba varu je dle typu fazolí a způsobu vaření. Většinou vaření trvá hodinu, fazole se ale dají udělat také v pomalém hrnci.
A teď už jen jednoduše vezmu asi 400 g uvařených fazolí, k nim přidám zeleninu, zaliju vývarem, okořením trochou mletého bobkového listu nebo muškátového květu a vařím asi 15 minut do změknutí zeleniny.
Rozmixuji do hladka. Nejlépe to jde ve stolním mixéru. Rozdělím do mističek a nechám na každém, zda si bude chtít polévku doladit semínky a nějakou zelení. Hotovo!
> ☝️Oblíbenou krémovou polévkou je také polévka z máslové dýně. Pro dýňové období ideální! 🐭
Krémové luštěninové polévky jsou skvělé v tom, že se nemusí nijak dohušťovat.👍