Recept

Krémová cizrnová polévka s pečeným celerem

Dokonale uvařená cizrna rozmixovaná s pečeným celerem. Základ výborné luštěninové polévky. Zjemněná rostlinnou smetanou a ozdobená opraženými křupavými dýňovými semínky je chuťově velmi atraktivní...

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Dosáhnout krémové luštěninové polévky lze mnoha způsoby. Níže vám popíšu jeden z nich. Měla jsem teď chuť cizrnu zjemnit zeleninou a smetanou…

Krémové zeleninové polévky připravuji často z pečené zeleniny. Má to svůj význam. Polévka má výraznější a plnější chuť.

Ať už použiju jakékoliv ingredience, vždy se snažím držet podobných barev. Světlá ke světlé, zelená k zelené. Rozumíme si…🙂 Nikdo nestojí o prapodivnou zelenohnědou polévku. Kombinace cizrny a celeru tedy v tomto případě dává smysl. Cizrnu uvařím dostatečně do měkka a oloupaný celer upeču v troubě. Pak už jen mixuji. V tomto případě využívám síly výkonného stolního mixéru, který dokáže vyrobit dokonale hladký krém. Pokud stolní mixér nemáte, i s tyčovým se to dá zvládnout a sníst.😉Zabere to ovšem více času.

Polévku lze zjemnit i tradiční smetanou, já jsem teď měla chuť držet se čistě rostlinné verze. Sáhla jsem po bio sojové smetaně, chuťově dobře funguje i ovesná, případně kešu mléko.

Chuť cizrny a celeru skvěle vytáhne trocha citronové šťávy, šmrnc dodá zázvor, barvu zase kurkuma…

Ingredience

  • 250 g suché cizrny
  • Půlka bulvy středního celeru
  • 1 cibule (lze vynechat)
  • Zeleninový vývar
  • Rostlinná smetana (bio sojová nebo ovesná)
  • Na dochucení sůl, pepř, sušený česnek, sušený zázvor, kurkuma
  • Citronová šťáva
  • K podávání opražená dýňová semínka a čerstvé natě nebo bylinky

Postup

  1. Cizrnu namočím do vody nejlépe přes noc. Vodu pak vyliju a v nové vodě ji uvařím hodně do měkka. Někdy cizrnu vařím obyčejně v hrnci hodinu a půl, někdy v papiňáku, někdy přes noc v pomalém hrnci.
  2. Celer překrojím, polovinu celeru oloupu. Cibuli oloupu a překrojím na půl. Celer s cibulí dám péct na 40 min. na 190 stupňů do trouby. A když už to peču, většinou do pekáčku přihodím i jinou zeleninu, kterou si sním pak “jen tak”. Třeba s nějakým dipem.
  3. Do mixéru dám uvařenou cizrnu, pečený celer a cibuli. Po naběračkách přidávám zeleninový vývar a postupně mixuji, až vznikne hladká řidší kaše. Pokud máte menší mixér, je třeba krém vyrobit na 2x.🙂
  4. Začnu dochucovat. Přidám sůl, pepř, čtvrt lžičky kurkumy a sušeného zázvoru. Promixuji. Zjemním smetanou. Dávám asi tak 150 ml.
  5. Na konci už jen ladím chuť. Zakápnu citronovou šťávou. Promixuji. Hotovo.

> ☝️A co vyrobit z té druhé poloviny balíčku cizrny? Doporučuji vyzkoušet cizrnu na paprice🙂

Dejte vědět, jaká byla vaše verze polévky.🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...