Chuťově výrazná krémová polévka, jejíž základ tvoří pořádná porce do zlatova orestované cibule. Receptura bez mouky. Závěrečný šmrnc jí dodají kostičky opečené pancetty.👍
Tato polévka vychází z tradiční cibulačky, která se na začátku neobejde bez poctivého opečení pořádného množství cibule. Tento krok je zárukou skvělé chuti. Né každému však vyhovuje nabírat lžící kusy cibule, proto je tu i jemnější krémová varianta.🙂Doplněná o kostičky opečené pancetty je výborná!
Ingredience
1 kg cibule (asi 7 cibulí)
Olivový olej nebo máslo Ghí
1 litr vývaru (další dle potřeby)
1 vrchovatá lžička třtinového cukru
100 g pancetty
100 ml smetany na zjemnění (typ dle vašeho stylu, tradiční nebo rostlinná varianta)
Sůl, pepř, tymián nebo provensálské koření
Zelená petrželka na ozdobu
Postup
Cibuli oloupu, rozkrojím na půl a pak ji nakrájím na proužky. Do hrnce dám olej nebo kombinaci oleje a přepuštěného másla a pozvolna restuji cibuli do zlatova. Stejně jako na tradiční cibulačku. Trvá to tak 10 minut než cibule krásně změkne a celá zezlátne. V průběhu opékání ji popráším lžičkou třitnového cukru a průběžně promíchávám, aby se cibule zbytečně nespálila.
Cibuli zaliju vývarem nebo vodou a ochutím kvalitním bujónem. Přidám koření a povařím 5 minut.
Polévku rozmixuji do hladka. Nejlépe to jde ve stolním mixéru. Pokud je stolní mixér menší, dělám to na 2x.
Ke konci zjemním smetanou a doladím hustotu.
Každou porci na talíři ozdobím drobnými kostičkami opečené pancetty a zelenými bylinkami. Hotovo!