Recept

Krémová červená čočka s cuketou, vejcem a rýží basmati

Jednoduché, výživné a snadné jídlo! Velká porce čočky může být pro trávení náročná. Vyhovuje mi ji proto doplňovat o zeleninu, která ji odlehčí. Skvěle se hodí třeba cuketa.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

 Ingredience

  • 1 hrnek loupané celé červené čočky
  • 1 menší až střední cuketa
  • 1 velká cibule
  • 2 hrnky vody nebo vývaru
  • 2 stroužky česneku nebo sušený česnek jako koření
  • Olej nebo přepuštěné máslo
  • Sůl, kurkuma, zelené sušené bylinky jako oregano, bazalka, saturejka
  • Rostlinná smetana na zjemnění (může být jakýkoliv druh dle preference)
  • Rýže Basmati jako příloha
  • Vařené vejce (1 vejce na 1 porci)

 Postup

  1. Červenou čočku pořádně propláchnu. Cuketu nastrouhám na hrubo. Cibuli na drobno. Dám vařit rýži podle návodu nebo do rýžovaru.
  2. Na tuku orestuji cibuli až chytne barvu. Přidám čočku, cuketu a zaliju tekutinou. Lze použít vodu nebo vývar. Ochutím kořením a bylinkami. Na mírném stupni vařím asi 15 minut. Pak zkontroluji, promíchám, pokud je třeba doliju zase trochu tekutiny a vařím dál, až bude čočka úplně měkká.
  3. Teď záleží na vás, zda chcete více struktury nebo více kašovitější konzistenci. Já jsem odebrala 1 naběračku obsahu a rozmixovala s trochou rostlinné smetany do hladka. Tento obsah pak přidám zpět do hrnce a vařím ještě 5 minut. Doladím konzistenci a chuť podle toho, jak mi zrovna vyhovuje. Někdy dělám čočku s cuketou více pikantní, jindy jemnou krémovější.
  4. Na talíř dám kopeček rýže, k tomu čočkovo-cuketovou směs, na kterou položím uvařené vejce. Hotovo!

> ☝️Další nápad jak využít červenou čočku? Zkuste tuto polévku z červené čočky s jáhlami.🙂

Ať se vám luštěninové recepty povedou! 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...