Recept

Krémová černá čočka na kari se zeleninou a kokosovým mlékem – rostlinné jídlo

Plná pánev krémového luštěninového jídla. Černá čočka patří do moderní kuchyně. Když ji uvaříte se zeleninou, kokosovým mlékem a ochutíte výrazným orientálním kořením, máte na stole syté, hřejivé a výživné jídlo bohaté na antioxidanty. Skvělé s rýží nebo plackami.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

S černou čočkou jsem se poprvé seznámila na kuchařském kurzu, který vedl šéfkuchař Dalibor Navrátil. Od té doby ji kupuji pravidelně a používám do salátů, polévek, jako zajímavou přílohu, nebo s ní naložím ve stylu indické kuchyně.

Černá čočka stojí za pozornost díky vysokému obsahu vlákniny, bílkovin a antioxidantů, které jsou obsaženy v její typické černé barvě.🙂 Jídlo, na kterém není co zkazit. Ingredience uvaříte do měkka a pak už jen doladíte chuť a konzistenci podle toho, jak zrovna potřebujete.

Když podobná luštěninová jídla dělám i pro děti, tak nejdříve uvařím **jemnější variantu a ochutím třeba nepálivým kari kořením. Sobě pak odeberu vedle a krémovou čočku si vytuním o římský kmín a chilli.

Pro jistotu zmíním kokosové mléko. Nemám na mysli kokosový nápoj v litrovém balení, který obsahuje převážně vodu. Kokosovým mlékem mám na mysli kokosové mléko určené na vaření. Prodává se buď v plechovce nebo v tetra paku v menších či větších baleních. Já mám ráda značku Aroy-D.

 Ingredience

  • 250 g suché černé čočky (nazývá se také Beluga)
  • 1 velká nebo 2 menší cibule
  • 2 střední mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce kvalitní rajčatové pasty nebo protlaku (případně nasekaná rajčata)
  • malý kousek čerstvého zázvoru (asi 3cm)
  • 1 střední batát (po nakrájení je to asi 1 miska)
  • Další zelenina dle chuti (Dala jsem růžičky brokolice, hodí se i čerstvý špenát nebo mangold)
  • asi 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 balení kokosového mléka (buď plechovka nebo krabička)
  • Přepuštěné máslo Ghí na orestování cibule a mrkve
  • Kari koření bez soli a glutamanu (Já jsem použila toto Kari Asia
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 1 lžička kurkumy, na doladění chuti se hodí i římský kmín a mletý koriandr
  • Šťáva z půlky citrónu
  • Zelené bylinky na ozdobu, ideálně čerstvý koriandr

Pokud si chcete udělat čočku pikantnější, zvolte jen jiný druh kari koření. Kari thajského typu je většinou pálivější.🙂 Já používám toto koření bez soli a glutamanu kari thajsko.👍

 Postup

  1. Ze všeho nejdříve si namočím černou čočku. Není třeba ji namáčet dramaticky dlouho, i hodinka pomůže…
  2. Na oleji nebo másle Ghí orestuji lehce do zlatova cibuli, v průběhu restování k ní přidám menší kostičky mrkve a také je orestuji, až chytnou barvu. Přidám na drobno posekaný zázvor, česnek a krátce zarestuji.
  3. Přidám slitou čočku. A okořením kvalitním kari kořením. Přidám rajčatovou pastu a zaliju částí vývaru. Asi 1 hrnkem. Vliju kokosové mléko a nechám pod pokličkou pozvolna vařit asi 25 minut.
  4. Mezitím si oloupu a nakrájím batát na menší kostičky. Pokud chci přidat ještě nějakou další zeleninu, dávám ji v tuto chvíli nebo až ke konci. Podle toho, jak je rychle měkká. Třeba fazolové lusky dávám hned s batáty, růžičky brokolice o chvíli později, listy špenátu bych dala úplně nakonec…Teď jsem dala růžičky brokolice. Přidám zbytek vývaru a vařím do změknutí batátů asi 15 minut. V průběhu varu chuť doladím ještě kurkumou, mletým římským kmínem a mletým koriandrem. Podle situace případně zředím ještě trochou kokosového mléka nebo vývaru.
  5. Když má jídlo kompaktní konzistenci a čočka je akorát měkká, tak odeberu 1 naběračku obsahu a rozmixuji ji do hladka a vrátím do pánve. Takto si zajistím hodně krémovou konzistenci, což mi vyhovuje. Tento krok lze vynechat. Na závěr chuť ještě doladím citronovou šťávou a zelenými bylinkami, nejlépe čerstvým koriandrem. Hotovo!

K této pikantní krémové čočce ráda podávám buď basmati rýži nebo opečené chlebové placky typu naan.

> ☝️Jako další skvělý recept se zdravou luštěninou doporučuji vyzkoušet tento dhal z fazolí adzuki s vejcem.🙂

Ať se vám recepty povedou!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...