S černou čočkou jsem se poprvé seznámila na kuchařském kurzu, který vedl šéfkuchař Dalibor Navrátil. Od té doby ji kupuji pravidelně a používám do salátů, polévek, jako zajímavou přílohu, nebo s ní naložím ve stylu indické kuchyně.
Černá čočka stojí za pozornost díky vysokému obsahu vlákniny, bílkovin a antioxidantů, které jsou obsaženy v její typické černé barvě.🙂 Jídlo, na kterém není co zkazit. Ingredience uvaříte do měkka a pak už jen doladíte chuť a konzistenci podle toho, jak zrovna potřebujete.
Když podobná luštěninová jídla dělám i pro děti, tak nejdříve uvařím **jemnější variantu a ochutím třeba nepálivým kari kořením. Sobě pak odeberu vedle a krémovou čočku si vytuním o římský kmín a chilli.
Pro jistotu zmíním kokosové mléko. Nemám na mysli kokosový nápoj v litrovém balení, který obsahuje převážně vodu. Kokosovým mlékem mám na mysli kokosové mléko určené na vaření. Prodává se buď v plechovce nebo v tetra paku v menších či větších baleních. Já mám ráda značku Aroy-D.
Pokud si chcete udělat čočku pikantnější, zvolte jen jiný druh kari koření. Kari thajského typu je většinou pálivější.🙂 Já používám toto koření bez soli a glutamanu kari thajsko.👍
K této pikantní krémové čočce ráda podávám buď basmati rýži nebo opečené chlebové placky typu naan.
> ☝️Jako další skvělý recept se zdravou luštěninou doporučuji vyzkoušet tento dhal z fazolí adzuki s vejcem.🙂
Ať se vám recepty povedou!🙂
Sdílet recept myšičky na: