Na přípravu snadná zeleninová polévka. Sladké batáty jsou vyvážené pórkem a ajvarem. Chuť je dotažena k dokonalosti díky rostlinné smetaně a křupavým opraženým semínkům.
2 lžíce ajvaru (jemný nebo pikantní dle preference)
Přepuštěné máslo Ghí
Sůl, pepř
Opražená slunečnicová semínka
Na zjemnění rostlinná smetana nebo krémový bílý jogurt
Postup
Batáty oškrábu, nakrájím na kostičky. Pórek rozříznu podélně na půl a nakrájím na půlkolečka. V hrnci rozpustím přepuštěné máslo a orestuji na něm pozvolna pórek, aby jen lehce chytil barvu a rozvoněl se.
Přidám batáty a zaliju zeleninovým vývarem nebo vodou tak, aby byla tekutina jen 2 cm nad zeleninou. Ochutím solí, trochou pepře a vařím do změknutí batátů asi 15 minut.
K zelenině přidám 2 lžíce ajvaru, který perfektně vyrovná sladkou chuť batátů. Rozmixuji do hladka. Nejčastěji to dělám ve stolním mixéru. Doladím konzistenci, doředím dle situace.
Každou porci na talíři zakápnu krémovou rostlinnou smetanou a ozdobím lžící na sucho opražených slunečnicových semínek. Semínka pražím pozvolna na pánvi tak, aby byla lehce opečená, křupavá. Hotovo!
TIP
Místo zeleninového vývaru můžete batáty s pórkem zalít jen vodou a ochutit oceněným polévkovým kořením Nesoldík. Do polévek je perfekt!🙂