Recept

Krémová batátová polévka s pórkem – dochucená ajvarem a opraženými slunečnicovými semínky

Na přípravu snadná zeleninová polévka. Sladké batáty jsou vyvážené pórkem a ajvarem. Chuť je dotažena k dokonalosti díky rostlinné smetaně a křupavým opraženým semínkům.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

 Ingredience

  • 500 g batátů (asi 2 menší batáty)
  • 1 střední pórek
  • 1 litr zeleninového vývaru (další dle potřeby)
  • 2 lžíce ajvaru (jemný nebo pikantní dle preference)
  • Přepuštěné máslo Ghí
  • Sůl, pepř
  • Opražená slunečnicová semínka
  • Na zjemnění rostlinná smetana nebo krémový bílý jogurt

 Postup

  1. Batáty oškrábu, nakrájím na kostičky. Pórek rozříznu podélně na půl a nakrájím na půlkolečka. V hrnci rozpustím přepuštěné máslo a orestuji na něm pozvolna pórek, aby jen lehce chytil barvu a rozvoněl se.
  2. Přidám batáty a zaliju zeleninovým vývarem nebo vodou tak, aby byla tekutina jen 2 cm nad zeleninou. Ochutím solí, trochou pepře a vařím do změknutí batátů asi 15 minut.
  3. K zelenině přidám 2 lžíce ajvaru, který perfektně vyrovná sladkou chuť batátů. Rozmixuji do hladka. Nejčastěji to dělám ve stolním mixéru. Doladím konzistenci, doředím dle situace.
  4. Každou porci na talíři zakápnu krémovou rostlinnou smetanou a ozdobím lžící na sucho opražených slunečnicových semínek. Semínka pražím pozvolna na pánvi tak, aby byla lehce opečená, křupavá. Hotovo!

 TIP

Místo zeleninového vývaru můžete batáty s pórkem zalít jen vodou a ochutit oceněným polévkovým kořením Nesoldík. Do polévek je perfekt!🙂

> ☝️Co by se ještě dalo vymyslet s pórkem? Mrkněte na tuto bramborovou omeletu s pórkem a tofu

Ať se vám recepty povedou!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...