Recept

Křehké sušenky z mandlové a cizrnové mouky – osvědčené těsto, bez lepku

Osvědčené sušenky. Jsou křehké, přesto pevné...Voňavé, sladké...S těstem se dá ihned pracovat. Přijdou vhod na svačinku, ke kafíčku, na výlet. Mňam!

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tyto sušenky ocení ti, kteří rádi při pečení používají alternativní mouky, ale také všichni, kdo potřebují recept bez lepku.

Mandlová i cizrnová mouka jsou přirozeně bezlepkové a hodí se do sladkých těst. Tyto 2 mouky můžete částečně využít jak na lívance, tak bábovku či sušenky.

Cizrnovou mouku je zapotřebí použít ve variantě “jemná” či jemně mletá. Hodí se také k zahušťování polévek. Třeba bramboračky nebo gulášovky.

Sušenek je menší množství. Doporučuji vyzkoušet je z této dávky a pak ji případně zdvojnásobit.🙂

Ingredience na 12 sušenek

  • 60 g jemně mleté mandlové mouky
  • 60 g jemně mleté cizrnové mouky
  • 60 g kokosový olej
  • 50 g sypkého oslazovadla (typ dle vašeho stylu, např. třtinový cukr, kokosový cukr či nekalorický erythritol)
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 7 g vanilkového pudinkového prášku (1 lžíce)

 Postup

  1. Všechny ingredience na sušenky dám do mísy a nejdříve promíchám lžící.
  2. Pak postupně třu a zpracovávám, až vznikne kompaktní těsto. Nejlépe to jde rukou.
  3. Těsto dám na chvíli do lednice, lze s ním ovšem pracovat ihned. Odebírám kousky těsta a vytvaruji kuličky. Mělo by jich vyjít asi 12. Kuličky dávám na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Každou kuličku lehce zmáčknu spodkem skleničky a pokud chci efekt, udělám na sušenkách vzorek. Třeba pomocí mřížky.
  5. Peču na 180 stupňů asi 15 až 20 minut podle situace a velikosti sušenek. Do zlatova…
  6. Sušenky nechám na plechu vychladnout a až pak s nimi manipuluji. Sušenky mohou vypadat po vyndání z trouby křehké a měkké, ony ale ztuhnou do křupavosti. Hotovo!

> ☝️Pokud pečete sušenky i více “tradičně”, doporučuji tento osvědčený recept na domácí koka sušenky.🙂

Ať se vám sušenky povedou!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...