Recept

Kávové kuličky – rychlé nepečené cukroví – verze bez lepku

Žádné pečení, jen koulení! Nádherně vypadají, jsou vláčné a extra lahodné. Malý šálek espressa jim dodá jedinečnou chuť. Díky bezlepkovým piškotům si je mohou dopřát i celiaci. Příprava kuliček je rychlá, snadná a hodí se skvěle na seznam cukroví "na poslední chvíli".

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Cílem tohoto receptu bylo vytvořit nepečené vláčné kuličky v gluten free verzi, které budou ozdobou každého stolu. Záměrně jsem sáhla po bezlepkových podlouhlých piškotách, které celé hmotě dodají atraktivní chuť. Rozmixované datle vše krásně propojí i osladí. Jejich specifickou chuť příjemně vyváží káva, která je cítit jen decentně.

 Ingredience na 30 malých kuliček

  • 140 g bezlepkových podlouhlých piškotů – použila jsem tyto Schär Savoiardi
  • 120 g másla
  • 100 g mletých nebo jemně nasekaných ořechů – vlašské, pekanové, lískové…
  • 50 g jemně mletého cukru
  • 1 vychlazené malé espresso – minihrnek silné kávy
  • 100 g datlí – vypeckované a předem namočené
  • 4 lžíce rumu
  • 4 lžíce kakaového prášku
  • 1 malá lžička skořice

K tomu pak mini cukrářské košíčky a různé posypky na ozdobení. Hodí se namleté kokosové lupínky, drcené pistácie, nastrouhaná čokoláda, nasekané mandlové lupínky atd.

 Postup

  1. Ze všeho nejdříve si do menšího množství vody na chvíli namočím datle, aby změkly a šly dobře rozmixovat. Přebytečnou vodu sliju, přidám k datlím rum, malé espresso a tyčovým mixérem rozmixuji na pastu.

  2. Piškoty pomocí cutteru rozsekám na drobno. Pokud mám ořechy v celku, rozsekám je na jemno.

  3. Piškoty smíchám s ořechy, datlovou pastou (ve které je ten rum a espresso, povoleným máslem, kakaovým práškem a skořicí. Vypracuji hladké těsto, které dám vychladit do lednice.

  4. Z těsta odebírám malé kousky a tvořím kuličky. Každou kuličku pak obalím v různě barevných posypkách. Vkládám do mini cukrářských košíčků na pralinky. Hotovo!

TIP č. 1

Pokud by vám v receptu nevyhovovaly datle, můžete podobným způsobem použít i rozinky.

 TIP č. 2

Můžete snadno vytvořit i verzi bez kávy nechat vyniknout jen kakaovo-skořicovou chuť. Místo malého šálku espressa stačí použít vodu, ve které se máčely datle.

TIP č. 3

Podlouhlé piškoty mají úplně jinou chuť než ty “malé bezlepkové”, které jsou často jen z kukuřičné mouky. Tyto speciální bezlepkové piškoty seženete buď na eshopu Schär nebo na Rohlik.cz. Další možností jsou větší supermarkety či malé specializované prodejny.👍

> ☝️Jako další skvělý tip na bezlepkový recept doporučuji vyzkoušet tyto nakládané kefírové řízky.🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...