Extra vláčný a jednoduchý moučník, který máte za pár minut v troubě. Pro cuketovou sezónu ideální. Vynikající je také ve slavnostnější verzi s citronovou polevou.🙂
Cuketa je univerzální zelenina, která se hodí nejen na polévky, k zapékání, do salátů či ke grilování. Hodí se perfektně i na sladké pečení. Přidanou hodnotu má pro moučník nejen nutričně, ale i chuťově. Kombinace s kakaem je prověřená… 👍
Tak jako u všech moučníků platí, že ho můžete osladit podle vašich preferencí. Recept funguje jak tradičně oslazený, tak s různými přírodními alternativami cukru. Sypkými i tekutými.
Ingredience (kulatá cca 24 cm nebo menší hranatá)
1 hrnek = 250 ml
2 hrnky na jemno nastrouhané cukety včetně slupky (byla to 1 střední cuketa)
1 hrnek mouky (dala jsem celozrnnou špaldovou jemně mletou)
1 vejce
1/2 hrnku kakaového prášku
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku sladidla (dávám lžící odhadem, dala jsem kombinaci tekutého nekalorického sirupu a sypkého přírodního cukru)
2 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
Postup
Nastrouhám si na jemno 1 střední cuketu. Odměřím 2 hrnky. Cuketu do hrnku normálně nandám, nijak extra nepěchuji…
Metličkou rozmíchám a prošlehám vejce se sladidlem a olejem. Přidám mouku, prášek do pečiva, kakaový prášek a na závěr vmíchám cuketu.
Těsto dám do vymazané a vysypané formy a peču na 190 stupňů asi 28 minut. Hotovo!