Recept

Jemná hrášková polévka s domácími polentovými knedlíčky

Krémová, hustá, nádherně barevná a dokonale hladká hrášková polévka bez mouky. Skvěle ji pak doplní vychytané domácí knedlíčky z polenty...

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Krémová a dokonale hladká hrášková polévka je jídlo, které vždy zaboduje. Občas ji zjemním tradiční smetanou, jindy zase rostlinnou. K chuti této polévky se hodí smetany více do sladka, zakysaná se mi neosvědčila… A jak už jste si u jiných receptů mohli všimnout, ráda do krémových polévek vymýšlím různé knedlíčky. Tyto jsou z instantní polenty.

Knedlíčky mě stály mnoho pokusů, než jsem se dobrala tohoto způsobu přípravy a poměru ingrediencí.🙂První várka se mi téměř rozpadala, druhá byla zase tuhá a suchá. To nikdo nechce. Správný knedlíček musí držet tvar, nerozvařit se, ale zároveň zůstat měkký a kyprý. Zkuste…🙂

Ingredience

Na hráškovou polévku

  • 500 g mraženého hrášku
  • 1 brambora
  • 1 cibule
  • Olivový olej nebo přepuštěné máslo Ghí
  • 700 ml zeleninového vývaru (další dle potřeby)
  • 100 ml smetany (tradiční nebo rostlinná)
  • Na dochucení sůl, případně troška sypkého bio bujónu
  • Plátek másla na závěrečné zjemnění (lze vynechat)

Na polentové knedlíčky – 12 knedlíčků

  • 70 g instantní polenty
  • 250 ml vody
  • 20 g másla (1 lžíce)
  • 1 střední vejce
  • sůl, mohou být i nasekané čerstvé bylinky

 Postup

  1. POLÉVKA. Na olivovém oleji orestuji cibuli. Když zezlátne, přidám na drobno pokrájenou nebo nastrouhanou bramboru. Chvíli restuji, pak přidám hrášek. Promíchám a zaleju vodou nebo zeleninovým vývarem tak, aby byla zelenina ponořená. Lepší je dát raději o něco méně tekutiny a pak ředit, než naopak…Vařím do změknutí brambor. Max.**10 minut**.
  2. Polévku pak do hladka rozmixuji. Nejlépe to jde ve větším stolním mixéru, který zvládne dokonale rozmixovat hrášek. Když je základ polévky hladký, zjemním ji smetanou a kouskem másla. Pak už jen ochutnávám a ladím chuť. Někdy chuťově prospěje i pár kapek citronové šťávy…
  3. POLENTOVÉ KNEDLÍČKY. Do menšího rendlíku naliju 250 ml vody, přidám lžíci másla a vsypu polentu. Ochutím solí. Na mírném plameni krátce provařím asi 3 minuty. Pořád míchám. Pak nechám polentu úplně vychladnout. Následně do ni důkladně zapracuji vejce. Někdy v tuto chvíli přidám i nasekané čerstvé bylinky. Těsto na knedlíčky musí být hladké, kompaktní. Nechám ho pár minut odležet a naolejovanýma rukama tvořím v ruce knedlíčky. Těsto je pružné, měkké, ale velmi poddajné, nerozpadá se…

  4. Knedlíčky vložím do vroucí osolené vody a na středním stupni vařím asi 4 minuty. Jde o to, aby se provařilo vejce v nich. Pár minut opravdu stačí. Hotovo! Knedlíčky buď hned vkládám do jednotlivých porcí polévky, nebo je zavřu do krabičky, aby neoschly na vzduchu…

Doporučuji vyzkoušet také tyto pečené tofu knedlíčky do polévky.

 TIP

Až budete mít knedlíčky vyzkoušené a budete vědět, která jejich konzistence vám vyhovuje, je možné si s nimi ještě trochu pohrát a zakomponovat do nich třeba hrst parmezánu…🙂

Ať se vám polévka povede! 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...