Jáhly jsou velmi výživná pseudoobilovina. Jsou bezlepkové a mají přirozeně nasládlou chuť. I proto se využívají do sladkých jídel jako kaše, škubánky, jahelníky a různé sladké krémy.
Já jsem si oblíbila postup, kdy z uvařených jahel vyrobím krém, který může posloužit jako zdravá svačinka nebo dezert.
Aby tento dezert byl přesně to, co má být, je třeba dodržet 2 věci. Jáhly se musí dokonale rozmixovat a zjemnit dostatečným množstvím zakysaného krému. Někdy používám tradiční zakysanou smetanu, teď jsem zvolila verzi bez mléčného výrobku.
Pak už jen nechat vychladit a doplnit o další oblíbené ingredience. Ať už na chuť nebo na ozdobu. 🙂
3 lžíce rostlinné “zakysané smetany” (dala jsem zakysaný kokosový krém)
Na oslazení např. med, javorový sirup atd.)
Ovoce na ozdobu (čerstvé, dušené, kompotované)
Postup
Do menšího rendlíku vliju rostlinné mléko a vsypu propláchnuté jáhly a rozinky. Na mírném stupni vařím pod pokličkou do úplného změknutí jahel. Asi 15 minut.
Uvařené jáhly nechám vychladnout a rozmixuji co nejvíce do hladka tyčovým mixérem. Přidám zakysaný krém, dosladím dle chuti a zase rozmixuji. Jáhlový krém rozdělím do 2 skleniček, ozdobím ovocem a dám důkladně vychladit do lednice. Hotovo!