Recept

Jáhlový krém jako sladký dezert – vegan verze

I z takové obyčejné základní suroviny jako jáhly je možné vyrobit krémový dezert, který překvapí svou báječnou chutí...

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Jáhly jsou velmi výživná pseudoobilovina. Jsou bezlepkové a mají přirozeně nasládlou chuť. I proto se využívají do sladkých jídel jako kaše, škubánky, jahelníky a různé sladké krémy.

Já jsem si oblíbila postup, kdy z uvařených jahel vyrobím krém, který může posloužit jako zdravá svačinka nebo dezert.

Aby tento dezert byl přesně to, co má být, je třeba dodržet 2 věci. Jáhly se musí dokonale rozmixovat a zjemnit dostatečným množstvím zakysaného krému. Někdy používám tradiční zakysanou smetanu, teď jsem zvolila verzi bez mléčného výrobku.

Pak už jen nechat vychladit a doplnit o další oblíbené ingredience. Ať už na chuť nebo na ozdobu. 🙂

 Ingredience na 2 porce

  • 1 hrnek (250 ml) rostlinného nebo ořechového mléka (sojové, kešu, mandlové, kokosové, atd.)
  • 3 lžíce jahel (základní surovina, loupané proso)
  • Hrstka nesířených rozinek
  • 3 lžíce rostlinné “zakysané smetany” (dala jsem zakysaný kokosový krém)
  • Na oslazení např. med, javorový sirup atd.)
  • Ovoce na ozdobu (čerstvé, dušené, kompotované)

 Postup

  1. Do menšího rendlíku vliju rostlinné mléko a vsypu propláchnuté jáhly a rozinky. Na mírném stupni vařím pod pokličkou do úplného změknutí jahel. Asi 15 minut.
  2. Uvařené jáhly nechám vychladnout a rozmixuji co nejvíce do hladka tyčovým mixérem. Přidám zakysaný krém, dosladím dle chuti a zase rozmixuji. Jáhlový krém rozdělím do 2 skleniček, ozdobím ovocem a dám důkladně vychladit do lednice. Hotovo!

> ☝️Doporučuji vyzkoušet také opečené banány s hořkou čokoládoujako rychlý dezert.🐭

Udělat si domácí dezert nemusí být nic složitého! 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...