Recept

Jablečný koláč z křehkého mrkvového těsta

Koláče z křehkých těst jsou obecně velmi atraktivní. Často ale obsahují velké množství cukru. Ono to jde ale i bez něj. Křehké těsto s mrkví a jablečnou náplní zajistí dostatečnou a přirozenou sladkost. A báječnou chuť!

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Množství ingrediencí jsem si na základě praxe uzpůsobila tak, aby těsta bylo tak akorát a náplně dostatek.

Jablečnou náplň lze vyrobit jen z jablek a skořice. Záleží na vašich preferencích a také na sladkosti jablek.

Pokud chcete jablka přeci jen trochu doladit, dosladit, pomoci mohou rozinky nebo datlová pasta.

Ingredience na 1 koláč do kulaté formy ( cca 25 cm)

Na těsto

  • 200 g jemně mleté mouky ( dala jsem špaldovou)
  • 140 g povoleného másla
  • 100 g na jemno nastrouhané mrkve
  • 1 lžička bio kypřícího prášku do pečiva
  • žloutek na potření povrchu koláče

Na jablečnou náplň

  • 700 g na menší kousky nakrájených oloupaných jablek
  • 100 g datlové pasty (pokud chcete sladší verzi, lze vynechat)
  • Skořice
  • Citronová šťáva

Postup

  1. Nejdříve si připravím těsto. Všechny ingredience spojím dohromady a vytvořím kompaktní bochánek, který dám zabalený ve fólii odležet alespoň na hodinu do lednice.
  2. Teď začnu pracovat na jablečné náplni. Jablka oloupu a nakrájím na drobnější kousky. V rendlíku jablka krátce podusím s citrónovou šťávou a skořicí. Když chci moučník dost sladký, ochutím jablka datlovou pastou (rozmixované datle s trochou vody). Jablečnou náplň nechám vychladnout.
  3. Mrkvové těsto rozdělím na 2 části. 2/3 těsta rozválím na placku, kterou přendám do formy na koláč. Formu jsem pro jistotu trochu vymazala tukem, ale není to nutné, těsto je tučné dost a nemělo by se přichytávat.
  4. Pak už jen do formy na těsto navrším jablečnou náplň a povrch ozdobím proužky nebo jakýmikoliv tvary ze zbylého rozváleného těsta. Povrch potřu rozšlehaným žloutkem a dám péct na 180 stupňů asi na 30 minut.

> Jelikož mrkvového těsta není nikdy dost, mrkněte ještě na recept, jak z něj vyrobit křehký mrkvový závin s jablky. Osvědčený recept!

Nechat ve formě vychladnout, aby se dobře krájel. Vydržet!! Neujídat předčasně!! 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...