Recept

Italská cuketová polévka

Chutí intenzivní polévka plná zeleniny a bylinek, s kostičkami křupavé cukety. Závěrečný šmrnc jí dodá sýr, který se v polévce lehce rozpustí...

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Inspirací na tuto polévku mi byla tradiční italská cuketová polévka, do které se ještě originálně dává italská klobása.

Na této polévce bych vyzdvihla obsah celeru, který se v rajčatové chuti úplně ztratí.🙂

Já jsem měla chuť pojmout ji jen zeleninově bez uzeniny. I tak je polévka výrazná, plná. Její příprava je nenáročná, vždy se povede, jen je třeba dát jí ten správný čas “na plotně”, aby se rajčata správně provařila a polévka přirozeně zhoustla…

 Ingredience

  • 200 g menší cukety nakrájené na drobné kostičky
  • 200 g celeru nakrájeného na kostičky (bulva)
  • 1 plechovka sekaných rajčat (kvalitnější má vždy lepší chuť rajčat, použila jsem sekaná rajčata ochucené bylinkami)
  • 1 cibule
  • 2 lžíce rajčatové pasty (používám bio protlak v tubě)
  • Olivový olej (nebo jiný tuk)
  • 1 stroužek česneku nebo sušený česnek
  • 1 litr vývaru
  • Sůl, pepř
  • 2 lžíce přírodního cukru (nebo jiná sladící alternativa)
  • Sušená bazalka a oregano
  • Tvrdý vyzrálý italský sýr (Grana padano, parmezán, pecorino atd.)

 Postup

  1. Cibuli nakrájím na drobno. Kus bulvy celeru oloupu a nakrájím na asi centimetrové stejné kostičky. Celer orestuji v hrnci na olivovém oleji, až trochu chytne barvu. Přidám protlak, krátce zarestuji, vliju sekaná rajčata, osladím, osolím, opepřím a zaliju vývarem nebo vodou. Na mírném stupni nechám pozvolna vařit asi 45 minut. Tato doba je potřeba k tomu, aby měla polévka plnou intenzivní chuť.
  2. Mezitím si nakrájím menší cuketu na malé kostičky. Slupku nechávám. Cuketu přidám do polévky, zároveň ji doladím oreganem, bazalkou a decentně i česnekem. Vařím už jen 10 minut tak, aby kostičky cukety byly uvařené, ale zůstaly křupavé. Hotovo!
  3. Každou porci na talíři doladím výrazným italským sýrem.

☝️A když jsme v tom italském duchu, co takhle vyzkoušet úžasný dezert v podobě tradičního italského tiramisu…🙂

Ať se vám recepty povedou!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...