Recept

Hustá bramboračka s bílými fazolemi

Když chceme sytější verzi tradiční bramboračky, perfektně poslouží velké bílé fazole. Bílé máslové fazole jsou zdrojem bílkovin, vlákniny a celkově bramboračku vylepší a obohatí.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tuto polévku dělám pokaždé trochu jinak. Nejde na ní nic moc zkazit. Je jedno, zda dáte více brambor, mrkve, petržele nebo fazolí, pokaždé bude dobrá. Základem je správné ochucení, které zajistí především vývar, česnek, majoránka a na závěr voňavé zelené bylinky.

 Ingredience na větší hrnec polévky

  • 5 velkých brambor
  • Kořenová zelenina asi 6 ks ( poměr dle chuti, někdy dávám jen mrkev, jindy mrkev a kořenovou petržel)
  • 2 cibule
  • 1 miska uvařených velkých bílých fazolí ( buď si uvaříte, nebo je prodávají ve sklenici či plechovce)
  • Vývar ( dle množství brambor a zeleniny, já jsem dala necelé 3 litry)
  • Česnek dle chuti ( asi 4 velké stroužky)
  • Tuk či olej (olivový, řepkový, Ghí…)
  • Koření ( sůl, pepř, majoránka, nové koření, bobkový list)
  • Na závěrečné dohuštění co jste zvyklí ( já jsem dala ovesnou mouku)
  • Na závěr zelené nasekané bylinky ( libeček, petržel, já jsem měla mražené)

 Postup

  1. Nejdříve si všechno připravím a nakrájím. Cibuli nakrájím na drobno, brambory na kostičky, kořenovou zeleninu očistím a oškrábu. Kořenovou zeleninu je možné nakrájet na drobné kousky, já jsem ji posekala na drobno v robotu.
  2. Cibuli orestuji na oleji. Když zesklovatí a chytne trochu barvu, přidám část kořenové zeleniny a také ji zarestuji, aby se trochu opekla.
  3. Pak už jen zaliju vývarem, přidám brambory a zbytek zeleniny, ochutím kořením.
  4. Když už brambory začínají být měkké, přidám prolisovaný česnek, případně ještě trochu majoránky, teď přijdou na řadu fazole.
  5. Ke konci polévku podle potřeby dohustím. Někdy do ní strčím tyčový mixér a na jednom místě 2x bleskově projedu. To co stihnu mixnout polévku přirozeně zahustí. Jinak polévku zahušťuji pár lžícemi špaldové nebo ovesné mouky, kterou rozmíchám v trošce studené vody.
  6. Když už polévku “vypnu”, vhodím do ní na drobno nasekanou zeleň. Hodí se především libeček a petrželka.

Poznámky

  • U této bramboračky jsem kořenovou zeleninu posekala v robotu na drobnější kousky. Polévka je díky tomu hustší. A já jsem nemusela nic krájet.
  • Pokud jste si na fotce všimli v misce něčeho hnědého, tak já jsem do polévky dala 2 lžíce mletých lněných semínek. Nikdo to nepoznal, polévka byla díky tomu zase lehce zahuštěná a obohacená.
  • Když je sezóna a jedlá zeleň roste o 106, vyrobím si zásoby zelených bylinek do mrazáku. Mrazím po porcích, třeba do zásobníků na led nebo jakýchkoliv tvořítek.

> 🐭Jedna ze sytých polévek, ve které je kromě masa také pořádná porce brambor je tato voňavá gulášovka s bio hovězím masem. Díky použití mletého masa je snadná na přípravu. ☝️

Když se povede dobrá bramboračka, je každý hrnec malý. 😀

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...