Recept

Hrachová kaše s cibulkou a volským okem

Žádné "jídlo chudých a levný zdroj bílkovin"... Hrachová kaše je vynikající, úžasně voňavá a sytá příloha. Doplněná o pořádnou porci zlaté cibulky má ten správný šmrnc.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Další přirozená surovina, ze které lze snadno vyrobit dobré jídlo. Zelený hrách. Mohla bych se tu o hrachu a hrachové kaši rozepsat na 2 Á čtyřky, je to ale zbytečné. Udělat chutnou hrachovou kaši je naprosto jednoduché. Stačí znát pár faktů.

Ingredience na 4 porce

  • 300 g zeleného loupaného hrachu
  • Na dochucení sůl, česnek, majoránka
  • Na zjemnění mléko nebo rostlinná smetana a máslo
  • K podávání proužky orestované cibule ( na másle Ghí nebo olivovém oleji), volská oka a kyselé okurky

Postup

  1. Hrách nejdříve namočím. Buď na pár hodin nebo přes noc. Vodu pak sliju. Hrách dám do hrnce nebo papiňáku, zaliju vodou tak, aby voda byla min. 5 cm nad hrachem a uvařím do měkka. Trvá to asi 45 minut.
  2. Hrách pak sliju přes sítko a rozmixuji ve stolním mixéru do hladka.
  3. Vzniklou kaši přeliju do hrnce a dochutím česnekem, solí a majoránkou. Zjemním ji máslem a postupně jak míchám, kaše pořád houstne a pár minut ladím konzistenci pomocí tekutiny. Tradičně se používá mléko, může být i rostlinná smetana. Záleží, jak to potřebujete. 🙂

Co je dobré vědět

  • Hrachovou kaši lze udělat jak ze žlutého, tak ze zeleného hrachu. Já preferuji kaši ze zeleného, protože mi vyhovuje chuť.
  • Aby byla kaše lépe stravitelná, připravuji ji z loupaného hrachu. Nejčastěji se prodává jako “loupaný půlený”. Vždy ho předem namáčím. Alespoň na 3 hodiny nebo přes noc.
  • Hrách vařím buď v hrnci nebo v papiňáku tak, aby byl úplně měkký, spíše rozvařený. Asi 45 minut. Vodu sliju a nepoužívám.
  • Hrachovou kaši nezahušťuji moukou, je to zbytečné. Stačí ji dobře rozmixovat a zjemnit máslem
  • Ke konci kaši ještě provařím a dořeďuji mlékem nebo rostlinnou smetanou do požadované konzistence. Kaše by neměla být příliš hustá. Neměla by v ní “stát lžíce”.

Já k hrachové kaši upečený párek, uzené maso a ošatku chleba rozhodně nepotřebuji… Bohatě stačí kyselé okurky a volské oko. 🙂

> ☝️Volské oko může mít mnoho podob. Doporučuji vyzkoušet tento jednoduchý recept na zapečené volské oko caprese.🐭

A nejlepší na tom všem je, že ať tu hrachovou kaši uděláte, jak ji uděláte, ona se nakonec pokaždé stejně povede… 👍

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...