Fazole adzuki patří mezi nutričně velmi zajímavé luštěniny. Pokrmům dodají bohatou porci bílkovin i vlákniny. Výborně chutnají v kombinaci s rajčaty, česnekem, bylinkami a rýží. V rámci pestrosti jídelníčku se rozhodně vyplatí je pravidelně zařadit.
Fazole Adzuki jsou oblíbené zejména v čínské a japonské kuchyni. Dle dostupných informací patří mezi lépe stravitelné luštěniny a vynikají vyšším obsahem antioxidantů.
Fazole adzuki se “dobře vaří”. Stačí je přes noc namočit, vodu pak slít a vařit v NEosolené vodě do měkka, což trvá asi 45 minut. Výhodou těchto fazolí také je, že i po uvaření pěkně drží tvar, takže se dají využít i jako příloha, případně jako jedna z ingrediencí do salátů.
Ingredience
200 g syrových fazolí adzuki ( je třeba je předem uvařit)
1 plechovka krájených či drcených rajčat ( 400 g)
2 cibule
4 stroužky česneku
sůl, pepř, drcený kmín, mletá červená paprika
Olivový olej
Balsamikový ocet a třtinový cukr na doladění chuti ( malé množství)
Sušené i čerstvé zelené bylinky
Postup
Na oleji orestuji cibuli do zlatova, na chvíli přidám i na jemno nasekaný česnek, kmín, papriku, nechám, rozvonět a vliju rajčata.
Podle chuti rajčat osolím, opepřím, přidám trochu třtinového cukru a octa. Vařím asi 5 minut.
Přidám uvařené fazole Adzuki, zředím trochou vody a vařím asi 10 minut. Ke konci doladím zelenými bylinkami.