Recept

Extra vláčný banana bread

Tradiční americký moučník, který má specifickou chuť, vůni i konzistenci. To vše díky pořádné porci zralých sladkých banánů. Skvělý dezert nebo svačinka.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Banánový chlebíček “banana bread” je tradiční americký moučník, který se v kuchařkách začal objevovat ve 30. letech.

Receptur je nespočetně, jedno však mají vždy společné. Několik rozmačkaných banánů.

Základní verzi pak můžete vylepšovat o rozinky, čokoládu či ořechy, nebo se můžete vydat alternativní cestou a upéct čistě veganskou variantu bez vajec.

Vyzkoušenou mám i méně sladkou verzi s minimem cukru, která je v kombinaci s ořechy chuťově přijatelná.🙂

Ať tak nebo tak, výsledkem by vždy měl být vláčný a voňavý chlebíček.

Tady je receptura, kterou jsem si vyladila k obrazu svému a zatím vede, protože je extra vláčná 🙂

 Ingredience

  • 3 až 4 hodně zralé banány podle jejich velikosti ( asi 450 g)
  • 200 g mouky (typ spíše polohrubá, můžete nakombinovat s celozrnnou špaldovou)
  • 130 g přírodního cukru (nebo nakombinovat s jiným sypkým sladidlem dle vašeho stylu)
  • 100 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 zarovnaná lžička jedlé sody
  • Na špičku lžičky soli
  • 1 zarovnaná lžička skořice
  • 1 banán nahoru na ozdobu (pokud chcete)

 Postup

  1. Vyšlehám máslo s cukrem, pak zašlehám vejce.
  2. Banány v míse rozmašíruji šťouchadlem a přidám k máslu s cukru.
  3. Vše promíchám s moukou, lžičkou prášku do pečiva, lžičkou jedlé sody, skořicí. Těsto vliju do vymazané a vysypané formy. Vnitřní rozměr mé formy je 25 x 11 cm)
  4. Peču na 175 stupňů asi 30 minut, pak snížím teplotu na 165 a dopékám dalších 30 minut. Délku pečení přizpůsobte situaci.
  5. Chlebíček nechám chvíli ve formě, pak ho vyklopím nechám úplně vychladnout. A teď už jen ukrajovat plátky.🙂

TIPY

  • Do banánového chlebíčku můžete jako jednu z dalších variant přidat rozinky, nasekané ořechy nebo pecičky z kvalitní hořké čokolády
  • Receptura skvěle snese i alternativní mouky. Část běžné mouky můžete nahradit třeba bezlepkovou čirokovou, která má neutrální chuť.

> ☝️Doporučuji vyzkoušet také cuketovo ořechový chlebíček, který zase peču ve formě na srnčí hřbet.🙂

Ať se vám sladké chlebíčky povedou! 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...