Dýňová polévka se dá dobře kombinovat s mrkví, paprikou, červenou čočkou, ale také s pomerančovou šťávou. Pomeranč dodá polévce netradiční a atraktivní nádech.👍
Dýňová polévka je vděčnou záležitostí. Téměř se nedá zkazit a můžete si s ní vyhrát. Její jemná chuť snese další ingredience jako koření, výrazné oleje či opražená semínka. Dýně Hokkaido nám šetří čas tím, že se nemusí loupat.
Ingredience
1 dýně Hokkaido
2 šalotky (nebo cibule a malý stroužek česneku)
800 ml zeleninového vývaru
130 ml čerstvé pomerančové šťávy
200 ml smetany na vaření
1 lžíce přepuštěného másla nebo olivového oleje
Postup
Dýni omyju, rozkrojím a lžící vydlabu semínka. Nakrájím ji na kousky včetně slupky.
Šalotku (nebo cibuli) nakrájenou na kousky opeču do zlatova, přidám kousky dýně a chvíli společně restuji.
Zaliju vývarem a vařím do měkka. Asi 30 minut. Tyčovým mixérem (nebo přímo v mixéru) rozmixuji na hladký krém.
Přiliju pomerančovou šťávu, smetanu, minutu provařím a hotovo!
TIP
Ať už dělám polévku z jakéhokoliv množství dýně, držím se pravidla, kdy dýni v hrnci zaliji jen tak, aby byla těsně ponořená. Doředit se dá následně vždy… 👍
Loupat nebo neloupat dýni Hokkaido?
Dýni Hokkaido není nutné loupat. Slupka je stravitelná, po uvaření je měkká a bez problémů umixovatelná do hladké konzistence.