Recept

Dršťková polévka z hlívy

Tradiční dršťková polévka má jedinečnou chuť, kterou si lze dopřát i v rostlinné verzi. Stačí dršťky nahradit zdravou hlívou ústřičnou. Snadná, hustá a voňavá polévka.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Originální dršťková polévka je jídlo, o kterém jsem si myslela, že bych ho “nestrčila do pusy”. Situace mě jakožto hladovou turistku v hospodě přiměla ochutnat.😀 No dala jsem to. Doma jsem si pak připravila chuťově podobnou polévku, jen s hlívou ústřičnou. 🙂

Hlíva je zdravá a celoročně dostupná houba. Je nízkokalorická, dobře se s ní pracuje a obsahuje mikronutrienty, které podporují imunitu. Já hlívu kupuji pravidelně a dávám ji do pomazánek, karbanátků, na topinky, nebo ji jen tak orestuji a přidám na vrch zeleninového salátu. Skvělá je také v bramboračce.

Ingredience

  • 300 g hlívy ústřičné (klobouky i nohy)
  • 1 velká nebo 2 menší cibule
  • Olej nebo přepuštěné máslo Ghí
  • 2 lžíce jemně mleté mouky (dala jsem bezlepkovou čirokovou mouku)
  • 1 litr vody nebo vývaru
  • 3 až 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • Na dochucení Sůl, pepř, drcený kmín, majoránka, může být sypký bio bujón
  • Kdo chce pikantní, tak přidá sušené chilli nebo kousek čerstvé chilli papričky

 Postup

  1. Cibuli nakrájím na drobno, hlívu nakrájím na menší kousky včetně nožiček. Cibuli orestuji pár minut na tuku až zesklovatí, pak přidám hlívu. V průběhu restování ochutím solí, pepřem, kmínem. Opékám na středním stupni asi 10 minut.
  2. Zasypu paprikou, promíchám. Přikápnu trochu tuku, zasypu 2 lžícemi mouky, krátce promíchám, zarestuji a vliju vodu nebo vývar.
  3. Vařím na mírném stupni asi 20 minut. Ke konci varu dochutím česnekem a dostatečným množstvím majoránky. Když chci pikantní chuť, doladím ještě chilli papričkou. Pokud je polévka příliš hustá, ještě dle potřeby lehce doředím. Na talíři zdobím zelenými bylinkami. V zimě třeba řeřichou. Hotovo!

> ☝️Chcete variantu s bramborami? Vyzkoušejte link

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...