Tradiční dršťková polévka má jedinečnou chuť, kterou si lze dopřát i v rostlinné verzi. Stačí dršťky nahradit zdravou hlívou ústřičnou. Snadná, hustá a voňavá polévka.
Originální dršťková polévka je jídlo, o kterém jsem si myslela, že bych ho “nestrčila do pusy”. Situace mě jakožto hladovou turistku v hospodě přiměla ochutnat.😀 No dala jsem to. Doma jsem si pak připravila chuťově podobnou polévku, jen s hlívou ústřičnou. 🙂
Hlíva je zdravá a celoročně dostupná houba. Je nízkokalorická, dobře se s ní pracuje a obsahuje mikronutrienty, které podporují imunitu. Já hlívu kupuji pravidelně a dávám ji do pomazánek, karbanátků, na topinky, nebo ji jen tak orestuji a přidám na vrch zeleninového salátu. Skvělá je také v bramboračce.
Ingredience
300 g hlívy ústřičné (klobouky i nohy)
1 velká nebo 2 menší cibule
Olej nebo přepuštěné máslo Ghí
2 lžíce jemně mleté mouky (dala jsem bezlepkovou čirokovou mouku)
1 litr vody nebo vývaru
3 až 4 stroužky česneku
1 lžíce sladké mleté papriky
Na dochucení Sůl, pepř, drcený kmín, majoránka, může být sypký bio bujón
Kdo chce pikantní, tak přidá sušené chilli nebo kousek čerstvé chilli papričky
Postup
Cibuli nakrájím na drobno, hlívu nakrájím na menší kousky včetně nožiček. Cibuli orestuji pár minut na tuku až zesklovatí, pak přidám hlívu. V průběhu restování ochutím solí, pepřem, kmínem. Opékám na středním stupni asi 10 minut.
Zasypu paprikou, promíchám. Přikápnu trochu tuku, zasypu 2 lžícemi mouky, krátce promíchám, zarestuji a vliju vodu nebo vývar.
Vařím na mírném stupni asi 20 minut. Ke konci varu dochutím česnekem a dostatečným množstvím majoránky. Když chci pikantní chuť, doladím ještě chilli papričkou. Pokud je polévka příliš hustá, ještě dle potřeby lehce doředím. Na talíři zdobím zelenými bylinkami. V zimě třeba řeřichou. Hotovo!
> ☝️Chcete variantu s bramborami? Vyzkoušejte link