Recept

Domácí čokoládové lanýže

Lahodné, rozplývající se na jazyku. Domácí sladkost určená milovníkům hořké čokolády. Potřebujete jen 3 ingredience. Příprava zcela jednoduchá, skvělý výsledek jistý.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tradiční čokoládové lanýže obsahují nejčastěji jen kvalitní čokoládu, vysokoprocentní smetanu, případně trochu másla navíc pro zjemnění chuti. Dají se vyrobit jako v hořké, tak mléčné variantě.

Já jsem si zvykla připravit je tak, abych co nejvíce využila chuti a benefitů kvalitní hořké čokolády a naopak eliminovala zbytečné další množství cukru a tuku. Varianty lanýžů s mléčnou čokoládou, půl kostkou másla, šlehačkou a moučkovým cukrem zde nemají místo 🙂

K výrobě této základní verze delikatesní “cukrovinky” potřebujete jen 3 ingredience. Smetanu ke šlehání, kvalitní hořkou čokoládu a kakao.

Čokoládové lanýže se pak mohou hodit v období Vánoc jako rychlé nepečené cukroví, ale také jako atraktivní sladkost na různé oslavy či slavnostní pohoštění.

Potřebujete

  • 200 g hořké čokolády co nejlepší kvality ( min 70% kakaa, která má ale stále jemnou sametovou chuť)
  • 140 ml smetany ke šlehání (min 33%, nejlépe v bio kvalitě)
  • kakaový prášek na obalení vysoké kvality (kupuji buď z čokoládovny nebo v bio kvalitě)

Postup

  1. V rendlíku zahřeji smetanu a přidám nasekanou čokoládu. Mírně zahřívám a míchám do úplného rozpuštění. V tuto chvíli je možné do rozpuštěné hmoty přidat pár kapek vanilkového extraktu.
  2. Hmotu vliju do malého pekáčku vyloženého pečícím papírem, přetáhnu potravinářskou fólií a nechám v lednici ztuhnout. Minimálně pár hodin, případně přes noc.
  3. Ze ztuhlé hmoty pomocí lžičky nabírám malé kopečky a rychle je vytvaruji do kuliček a obalím v kakaovém prášku.

> Pokud si hořkou čokoládu rádi užíváte v receptech jen “okrajově”, zkuste třeba tyto muffiny z řeckého jogurtu s kousky hořké čokolády.

Velkou výhodou domácích lanýžů je snadná příprava, celková nenáročnost a vynikající výsledek.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...