Tradiční čokoládové lanýže obsahují nejčastěji jen kvalitní čokoládu, vysokoprocentní smetanu, případně trochu másla navíc pro zjemnění chuti. Dají se vyrobit jako v hořké, tak mléčné variantě.
Já jsem si zvykla připravit je tak, abych co nejvíce využila chuti a benefitů kvalitní hořké čokolády a naopak eliminovala zbytečné další množství cukru a tuku. Varianty lanýžů s mléčnou čokoládou, půl kostkou másla, šlehačkou a moučkovým cukrem zde nemají místo 🙂
K výrobě této základní verze delikatesní “cukrovinky” potřebujete jen 3 ingredience. Smetanu ke šlehání, kvalitní hořkou čokoládu a kakao.
Čokoládové lanýže se pak mohou hodit v období Vánoc jako rychlé nepečené cukroví, ale také jako atraktivní sladkost na různé oslavy či slavnostní pohoštění.
> Pokud si hořkou čokoládu rádi užíváte v receptech jen “okrajově”, zkuste třeba tyto muffiny z řeckého jogurtu s kousky hořké čokolády.
Velkou výhodou domácích lanýžů je snadná příprava, celková nenáročnost a vynikající výsledek.
Sdílet recept myšičky na: