Recept

Dhal z fazolí adzuki – s rýží basmati a vejcem

Pikantní šťavnatá směs z fazolí Adzuki je velmi jednoduchá na přípravu. Hodí se k rýži, ale také k chlebovým plackám. Výživné a chutěmi nabité jídlo.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Mezi mé oblíbené luštěniny vždy patřila hlavně cizrna, velké bílé máslové fazole a červená čočka. Pak jsem objevila fazole Adzuki a “už je nedám”.

Uvařené fazole lze jednoduše použít do různých receptů. Hodí se třeba na topinky, když z nich uděláte tuto pikantní pomazánku.🙂

Fazole Adzuki jsou oblíbené zejména v čínské a japonské kuchyni. Dle dostupných informací patří mezi lépe stravitelné luštěniny a vynikají vyšším obsahem antioxidantů.

Adzuki se “dobře vaří”. Stačí je přes noc namočit, vodu pak slít a vařit v NEosolené vodě do měkka, což trvá asi 45 minut. Výhodou těchto fazolí také je, že i po uvaření pěkně drží tvar, takže se dají využít i jako příloha, případně jako jedna z ingrediencí do salátů.

Ingredience

  • 250 g syrových fazolí adzuki ( je třeba je předem uvařit)
  • Nasekaná rajčata nebo passata ( asi 400 g)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Červená kari pasta (nebo koření kari)
  • Olivový olej
  • Koriandr nebo jiné zelené bylinky

Postup

  1. Na oleji orestuji cibuli do zlatova, na chvíli přidám i na jemno nasekaný česnek, nechám rozvonět, přidám kari pastu nebo koření, rozmíchám. Vliju rajčata a zároveň přidám uvařené fazole adzuki.
  2. Podle chuti rajčat osolím, opepřím, lze doladit troškou přírodního cukru nebo alternativou.
  3. Vařím 10 až 15 minut. Když chci více kašovitou konzistenci, 2x ponořím do směsi tyčový mixér. Nakonec přidám na dochucení zelený koriandr nebo jiné bylinky.

Nejčastěji podávám s rýží basmati, pro větší porci bílkovin se k jídlu hodí vařené vejce z volného chovu.

> Fazolí je mnoho druhů, další variantou je třeba tento rychlý a jednoduchý recept na pikantní bílé fazole v rajčatové omáčce s cuketou a farmářskou šunkou.

Za mě vynikající způsob, “jak sníst” porci luštěnin. 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...