Sláva cuketě! Co všechno dobrého z ní jde vytvořit... Nejen slaná jídla, ale i sladké moučníky. Dodá jim vláčnost, pěknou strukturu a také vlákninu. Skvěle si rozumí s ořechy a hořkou čokoládou...
Dostala jsem od známých domácí cuketu. Z části jsem udělala krémovou cuketovou polévku a část jsem využila při pečení.
Používání cukety je při pečení běžnou záležitostí, já jsem ale místo 1 hrnku mouky dala 1 hrnek mletých ořechů, který moučníku dodá jiný charakter v mnoha směrech.
Potřebujete
1 hrnek = 250 ml
1 vrchovatý hrnek celozrnné špaldové mouky (může být i bezlepková)
1 hrnek na jemno nastrouhané cukety
1 hrnek namletých vlašských ořechů
1/2 hrnku sladidla (dala jsem BIO sušenou třtinovou šťávu)
2 vejce
1/4 hrnku oleje
1/4 hrnku mléka (dala jsem rostlinné mandlové)
1 vrchovatou lžičku bio kypřícího prášku do pečiva
Postup
Vejce vyšlehám se sladidlem do husté pěny. Tentokrát jsem zvolila bio sušenou třtinovou šťávu. Vlašské ořechy nasekám v robotu na jemno, cuketu včetně slupky nastrouhám na jemno.
Vaječnou pěnu smíchám se všemi ingrediencemi, přidám do ní cuketu, ořechy, špaldovou mouku, olej, bio prášek do pečiva a mandlové mléko)
Těsto vliju do vymazané a vysypané formy na srnčí hřbet a peču na 180 stupňů asi 30 minut. Je třeba hlídat a na konci zkusit špejlí, každá forma i trouba je jiná 🙂
Chlebíček je možné nechat takto “samotný” jako sladké snídaňové pečivo, nebo ho decentně vylepšit o domácí čokoládovou polevu. Tu dělám jednoduše tak, že 2 až 3 řádky kvalitní hořké čokolády rozpustím v malé mističce ve vodní lázni se lžičkou kokosového oleje.
Domácí pečení je nej! Víme totiž, co v tom přesně je 🙂