Recept

Cuketovo-bramborová krémová polévka

Jednoduchá krémová polévka bez mouky, jejíž základ tvoří cukety. Brambory vyladí konzistenci, smetana dodá jemnost a příjemnou chuť. Posypaná křupavými semínky nebo křupavou naklíčenou pohankou je hned o level nahoře.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

V tomto receptu chci vyzdvihnout 2 věci.

První je opečení cukety před vařením polévky. Já nejraději krémové zeleninové polévky připravuji ze zeleniny pečené v troubě. Když ale potřebuji rychlovku, opeču zeleninu alespoň na pánvi. Polévka má pak plnější chuť.🙂

Druhá věc je, čím polévku doplnit, posypat. Do klasických zeleninových polévek s kousky zeleniny se mohou jako “vložka do polévky” dávat obiloviny. Může to být pohanka, rýže nebo jáhly. Do krémových polévek se skvěle hodí “něco křupavého”. A nemusí to nutně být krutóny z pečiva. A ani opražená semínka. Můžeme klidně zůstat u obiloviny, jen v jiné formě. Jako posypku na krémovou polévku ráda používám např. tuto bio naklíčenou pohanku, která je hned po ruce.🙂

 Ingredience

  • 600 g cukety (preferuji menší pevnější)
  • 2 středně velké brambory
  • 600 ml vývaru
  • Olej nebo máslo Ghí
  • Sůl, pepř, sušený česnek, muškátový oříšek
  • 100 ml smetany na zjemnění
  • Na ozdobu opražená dýňová semínka nebo

 Postup

  1. Cuketu nakrájím na kostičky a ve velké pánvi ji na trošce tuku restuji několik minut, až lehce zezlátne a opeče se.

  2. Zatímco restuji cuketu, oškrábu brambory a nakrájím je na malé kousky. Cuketu s bramborami dám do hrnce, zaliju vývarem a lehce osolím. Vařím do změknutí brambor asi 10 minut.

  3. Obsah hrnce ochutím pepřem, sušeným česnekem a špetkou muškátového oříšku. Rozmixuji do hladka. Já používám velký stolní mixér.

  4. Zjemním smetanou a doladím konzistenci. Polévka by měla být krémová. Každou porci na talíři ozdobím křupavými semínky nebo křupavou pohankou. Hotovo!

> ☝️Doporučuji také vyzkoušet tuto italskou cuketovou polévku. Není krémová a obsahuje kousky cuket. Výborná!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...