Smetanová omáčka z pořádnou porcí cukety uvnitř je snadnou a bleskovou záležitostí. Stačí ji pak promíchat s těstovinami a doplnit o další ingredience dle vašeho stylu.
Koupila jsem 3 cukety. V plánu byla cuketa v sýrovém těstíčku s brambory nebo cuketa plněná žampiony a sýrem. Nakonec však bylo málo času, tak jsem se pustila do této osvědčené rychlovky. Do 15 minut je jídlo hotové.🙂
Ingredience
(cca na 4 porce)
3 střední tvrdší cukety
1 cibule
1 stroužek česneku
Olivový olej nebo máslo Ghí
Zakysaná smetana (1 kelímek, cca 150 až 200 g)
Na dochucení – sůl, pepř, sypký zeleninový bio bujón, případně bazalka, oregano
Na talíři můžete doladit o opečenou pancettu, nastrouhaný sýr nebo orestované uzené tofu
Postup
Cukety omyju a nastrouhám na jemném struhadle včetně slupky.
Na olivovém oleji nebo přepuštěném másle orestuji nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidám prolisovaný česnek, krátce promíchám a hned přidám cukety. Míchám, restuji. Bez pokličky.
Ochutím zeleninový bujónem. Použila jsem bio sypký. Doladím solí, pepřem a zelenými bylinkami dle chuti.
Pozvolna restuji do změknutí cukety, stačí 5 až 7 minut.
Na závěr vmíchám zakysanou smetanu.
Toto je základní verze omáčky, která se skvěle hodí třeba k těstovinám vrtulkám. Těstoviny s omáčkou důkladně promíchám, aby byly pěkně obalené. Proto je důležité těstoviny nepřevařit, ale mít je pevnější na skus.
TIPY
Jídlo můžete dále různě vylepšit a přidat třeba na kostičky pokrájený tempeh, kousky opečeného tofu, vejce.
Těstoviny perfektně zvýrazníte, když je na talíři posypete třeba trochou sýra parmezánového typu
Zkuste použít i alternativní těstoviny bez lepku. Třeba kukuřičné nebo rýžové.