Recept

Čokoládové lanýže s pistáciemi – snadný dezert, který se rozplývá na jazyku

Snadný dezert nebo slavnostní chuťovka. Rychlé, celkově nenáročné s vynikajícím výsledkem. Zvládne připravit každý. Vyladěná kombinace kvalitní čokolády a smetany, která se rozplývá na jazyku.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Čokoládové lanýže jsou perfektní sladká tečka, kterou můžete připravit jako součást vícechodového menu. Hodí se však také jako jedlý dárek. Když se lanýže vyválí v různě barevných ingrediencích, vypadají úchvatně.🙂

Výhodou tohoto dezertu je jeho domácí příprava, kdy si můžete zvolit kvalitu vstupních ingrediencí. Prim zde hraje čokoláda. Hořkost čokolády zvolte takovou, jaký chcete výsledek. Bohatě stačí 70% čokoláda. Když je mým cílem, aby byly lanýže jemnější a více sladší, použiju hořkou “méněprocentní” čokoládu nebo jednu tabulku “hořkomléčnou”.

Lanýže dávám do papírových košíčků. Malé bílé papírové košíčky prodávají nejčastěji ve 2 velikostech. Průměr 3,5 cm a průměr 2,5 cm. Já volím ty menší. Velikost lanýže je “tak akorát”.

Tyto domácí lanýže jsou kalorickou záležitostí, takže platí klasické pravidlo. Pár kousků a dost.🙂 A rychle se rozdělit. Jsou totiž nebezpečně dobré.🙂

Množství z 200 g čokolády vyjde asi na 20 lanýžů. Záleží, jak velké je budete dělat.🙂

 Ingredience (asi 20 minikošíčků)

  • 200 g kvalitní hořké čokolády (zkusila jsem i variantu hořko-mléčnou)
  • 140 ml tučné smetany ke šlehání (min. 33%)
  • 2 lžičky rumu nebo jiného aromatického alkoholu či likéru (může být i mandlový extrakt)
  • Pistácie na obalení (nadrcené, nesolené)
  • Malé papírové košíčky o průměru 2,5 cm (Je to napsáno na krabičce)

Postup

  1. V rendlíku zahřeju smetanu a přidám nalámanou čokoládu. Mírně zahřívám a míchám do úplného rozpuštění. Důležité je, aby se čokoláda se smetanou vůbec nepřipralovala či nevařila. Do rozpuštěné čokolády se smetanou v tuto chvíli přidám asi 2 lžičky rumu. Lze dochutit také pár kapkami vanilkového či mandlového extraktu.
  2. Hmotu vliju do malého pekáčku vyloženého pečícím papírem. Já jsem použila pekáček asi 25 x 20 cm. Přetáhnu potravinářskou fólií a nechám v lednici ztuhnout. Minimálně pár hodin, případně přes noc.
  3. Ze ztuhlé hmoty pomocí lžičky nabírám malé kopečky a rychle je vytvaruji do kuliček a obalím v posekaných či namletých pistáciích. Pistácie jsem před jejich nasekáním v sekáčku krátce a jemně opražila na pánvi. Mají pak zajímavou chuť. Tento krok je možné vynechat.🙂
  4. Hotové lanýže dávám do malých papírových cukrářských košíčků o průměru 2,5 cm. Nechám vychladit v lednici. Hotovo!

TIP

Čokoládovo smetanovou hmotu můžete samozřejmě obalit i v jiných ingrediencích. Když budete dělat lanýžů více, třeba z dvojité dávky, vyplatí se některé obalit v oříškách, jiné v kakau či v kombinaci kakaa a skořice. Krásně vypadají lanýže obalené v růžovém prášku z mrazem sušených malin.

> ☝️Hořkou čokoládu také skvěle využijete v tomto receptu na fazolové brownies bez mouky.🙂

Ať se vám sladkosti z čokolády povedou!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...