Recept

Pikantní cizrnová polévka s mrkví a řapíkatým celerem – zahuštěná bez mouky

Bez mouky, bez smetany, přesto hustá a krémová. Cizrnová polévka může mít mnoho forem, tato je obzvlášť voňavá a také plná zeleniny.👍

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

V tomto receptu bych chtěla vyzdvihnout jednu ingredienci, a to řapíkatý celer. Používám ho jak za tepla, tak za studena.

Když je to potřeba, řapíkatý celer škrabkou zbavím vláken, nakrájím na slabé plátky a dávám do pomazánky. Jindy ho přidám do těstovinových či zeleninových salátů. Díky křupavosti a specifické chuti je jedinečný.

Tepelnou úpravou řapíkatý celer zjemní své výrazné aroma dané éterickými oleji. Je dobré vědět, že řapíkatému celeru nesvědčí dlouhé vaření či zapékání. Nejrafinovanější úpravou je blanšírování nebo glazování.

Tentokrát jsem se rozhodla zakomponovat ho do cizrnové polévky, která hraje tolika chutěmi a vůněmi, že se tam řapíkatý celer velmi hodí. Česnek, nastrouhaný zázvor a citronová šťáva jsou pak v polévce zásadním dochucovadlem.🙂

Ingredience

  • 350 g uvařené cizrny
  • 2 mrkve
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • asi 1 litr zeleninového vývaru
  • Olivový olej (nebo máslo Ghí)
  • Na dochucení koření červená paprika, sůl, pepř, trochu citronové šťávy, chilli, může být koriandr

 Postup

  1. Cibuli nakrájím na drobno a orestuji ji na tuku. Pak přidám na drobno pokrájenou mrkev a zase chvíli pár minut restuji. Přidám na drobno posekaný nebo prolisovaný česnek, kousek nastrouhaného zázvoru a krátce promíchám. Ochutím červenou paprikou, trochou soli, pepře, zaliju vývarem a nechám 8 až 10 minut vařit.
  2. Mezitím si připravím řapíkatý celer. Odkrojím spodek, stonky pak omyju a škrabkou je v rychlosti zbavím vláken. Řapíky nakrájím na kousky a spolu s uvařenou cizrnou je přidám do polévky. Chvíli prohřeju, odeberu naběračku obsahu a tyčovým mixérem rozmixuji do hladka. Vrátím do polévky.
  3. Pak už jen dochucuji. Šmrnc polévce dodá citronová šťáva, koriandr a trochu chilli. To mám ve formě mlýnku s vločkami chilli.

> ☝️Pokud jste si cizrny uvařili více, než vyžaduje tento recept, doporučuji vyzkoušet tento jednoduchý čistě rostlinný recept na cizrnu na paprice.🐭

Do 20 minut hotová zdravá polévka, která krásně zahřeje. 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...