Nejpřirozenějším způsobem, jak připravit domácí rýžovou kaši, je sáhnout po celozrnné kulatozrnné rýži. Ve srovnání s "instantní přípravou" je kaše sytější, nutričně bohatší a chuťově opravdovější.👍
Poslední dobou jsem si oblíbila kulatozrnnou rýži natural, která se dobře vaří a má i přes svou celozrnnou podobu jemnou a příjemnou chuť. Hodí se skvěle na krémová rizota, různé opečené placičky, ale především na domácí kaše.🙂
Ingredience na 4 porce
300 g kulatozrnné rýže natural + dvounásobné množství vody na uvaření rýže
1 l mléka nebo rostlinného mléka + další na doladění konzistence (já jsem dala mandlové)
1 BIO vanilkový cukr na chuť nebo jen vanilkový extrakt
Na doladění sladkosti kaše např. med nebo javorový sirup
Na ozdobu sušené švestky, pekanové ořechy a malé množství hořké čokolády
Postup
Rýži nejdříve uvařím ve vodě úplně do měkka podle návodu. Jakmile je rýže uvařená a voda vypařená, zaliju rýži mlékem a společně 5 minut povařím. Rozmixuji tyčovým mixérem do hladka a na mírném stupni ještě promíchávám, dle potřeby dolévám mléko… Kaše by něměla být ani řídká, ale ani by v ní neměla stát lžíce. 🙂
Teď základ kaše doladím tak, aby byla chuť lahodná. Někdy přidám bio vanilkový cukr, jindy med či javorový sirup, případně kousek másla.
Kaši rozdělím do misek a nechám na každém, aby si ji doplnil o to, co mu chutná a co od kaše očekává… Jak vidíte na fotce, já jsem měla chuť na čokoládu 🙈
> ☝️Pokud jste rýže uvařili více, než je jí třeba na kaši, jednoduše ji použijte do těchto rýžovo – zeleninových placiček. S domácím petrželovým dipem jsou vynikající! 🐭
I když se rýžová kaše připraví z celozrnné rýže, její chuť je stále velmi jemná a neutrální. To je její výhoda. 👍