Recept

Polévka z pečeného celeru s hustým jogurtem a praženými ořechy

Ten celer! Král kořenové zeleniny. Na podzim je nejjednodušší vyrábět z nej krémové polévky, které jsou ideálním rychlým obědem nebo vděčnou večeří.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

V létě z celeru ráda připravuji tuto celerovo mrkvovou pomazánku, v zimě je vhodnější a lépe stravitelný ve formě teplých jídel.

Na 1 velkou porci budete potřebovat

  • 200 g upečeného celeru (+ na jeho upečení olej, sůl, může být koření na zeleninu)
  • 300 ml vody nebo vývaru
  • 1 velkou lžíci hustého bílého jogurtu krémovější konzistence (tučnější, jogurt ve skle, krémový nebo řecký)
  • Hrstku lískových ořechů
  • Olivový olej

Postup

  1. Celer oloupejte, nakrájejte na asi 3 cm kusy a dejte péct na 180 stupňů buď do trouby nebo nějakého elektrického hrnce. Trvá to asi 35 minut. Při pečení ho zakápněte olivovým olejem, osolte, případně ochuťte jemným oblíbeným kořením. Já jsem použila koření ze sušené zeleniny a kmín. Když už celer peču, tak minimálně půlku větší bulvy. Část odeberu na polévku, zbytek se dá sníst k večeři třeba s česnekovým tvarohem nebo podušenou rybou.
  2. Upečený celer rozmixujte s vodou nebo vývarem do hladké konzistence. Nejlépe toho docílíte v mixéru.
  3. Horký celerový krém vlijte do misky a přidejte lžíci hustého jogurtu. Ozdobte krátce opraženými ořechy. Použila jsem lískové, výborné jsou i vlašské, pekanové nebo také dýňová semínka.
  4. Na závěr ještě zakápněte olejem lisovaným za studena, aby byla polévka nutričně hodnotnější.

Tento celerový krém chutná dětem, chlapům, zasytí, zahřeje, přitom v základu obsahuje minimum kalorií.

Pokud byste chtěli celerový krém udělat pro menší děti, tak samozřejmě vynechte ořechy, místo toho obohaťte polévku o tepelně upravený žloutek a lžičku oleje lisovaného za studena.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...