Recept

Víno & jídlo: Čerstvý sýr Burrata s grilovanými rajčaty a bazalkovým pestem

Dokonalý předkrm nebo lehká večeře téměř bez práce. Prověřená kombinace tradičního italského sýra, grilovaných rajčat, bazalky a opečené bagetky. Uvnitř burraty je návyková krémová náplň. S kvalitním olivovým olejem a sklenkou vína dokonalost.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Když jsem poprvé ochutnala burratu, tak jsem litovala, že jsem ji neobjevila dříve.🙂 Tento tradiční italský čerstvý sýr z kravského mléka vzhledem připomíná mozzarellu, jakmile však zakrojíte, je to zcela jiný příběh. Uvnitř je náplň z natrhaného sýra a smetany.

Burratu můžete servírovat samostatně s chlebem, na salátu Caprese, s grilovanou zeleninou, na pizze, s prosciuttem…samozřejmostí je olivový olej. Já jsem ji teď doplnila o domácí bazalkové pesto. Skvělé!

Tento recept je další ze seriálu “Párování vína s jídlem” a připravila jsem ho společně s vinisto. Vinisto je online tržiště, kde na pár kliknutí koupím i naturální či bio vína, ke kterým bych se jinak horkotěžko dostávala.🙂

 Ingredience na 1 talíř

  • 1 větší nebo 2 menší Burraty (čerstvý sýr z kravského mléka)
  • 200 g keříkových cherry rajčat uzrálých na slunci
  • Olivový olej
  • Bílá bageta nebo ciabatta

Na bazalkové pesto:

  • Lístky bazalky “z 1 menšího květináče”
  • 100 ml olivového oleje
  • 30 g piniových oříšků (někdy dávám i kešu)
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g parmezánu
  • Sůl a pepř dle chuti

 Postup

  1. Rajčata omyjte a ogrilujte jen tak, aby trochu změkla a lehce se opekla. Zvládnete to na grilu, v troubě i v horkovzdušné fritéze.

  2. Připravte si domácí pesto pomocí menšího cutteru. Jako první rozmixujte bazalku s česnekem, oříšky a olivovým olejem do jemné konzistence. Ke konci přidejte nastrouhaný sýr, dle chuti osolte, opepřete a jen krátce promixujte.

  3. Burratu nechte okapat. Bagetu nebo ciabattu nakrájejte na silnější plátky a krátce opečete.

  4. Doprostřed talíře dejte burratu a okolo naaranžujte rajčata, pokud se vejdou tak i kousky opečené bagetky. Zakápněte olivovým olejem a doplňte bazalkovým pestem. S olivovým olejem nešetřete.

  5. Servírujte jako předkrm nebo jako lehkou večeři. Burrata je dokonalá se sklenkou kvalitního bílého vína.

TIP na vinařství

Nedávno jsem objevila znojemské vinařství HORT a stojí za to prozkoumat jejich úžasnou nabídku vín. Vína si můžete objednat ZDE. Doporučuji rovnou přihodit také Prosecco, protože to se k burratě v rámci párování také perfektně hodí.

> ☝️Pokud milujete různé druhy sýrů, vyzkoušejte také tento salát s obalovaným kozím sýrem

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...