Další recept ze série Párování vína s jídlem. Tentokrát na téma salát jako hlavní jídlo, který je u mnoha lidí oblíbenou zdravou večeří. Jeho součástí jsou tepelně upravené ingredience a sýr, proto je i příjemně sytý.
Tento salát je chutěmi nabitý, je v něm nevšední kombinace křupavého sýra a opečeného ovoce, která je návyková. Skvělé jídlo i pro speciální příležitosti, hosty nebo výjimečný večer ve dvou.
Tento salát pak dokonale doplní výborné bílé víno, o které se opět postaralo Vinisto, které je parťákem tohoto webu v oblasti párování jídla s vínem. Vinisto je první české tržiště s vínem a destiláty, kde můžete pohodlně online koupit vína ze všech koutů od různých vinařů a přijdou vám domů druhý den v jedné objednávce.
Ingredience na 2 porce
- 1 balení salátu Polníček
- 1 balení kozího zrajícího sýra ve válečku
- 2 menší karotky
- 1 ks ovoce Kaki - mimo sezónu broskev
- Větší hrst pekanových ořechů
- Na obalení sýra 1 větší vejce, hladká mouka, strouhanka
- Olej na osmažení sýra
- Na dresink 50 ml olivového oleje, 3 lžíce červeného balsamikového octa, 2 lžíce medu, 1/2 lžičky plnotučné hořčice, sůl
Postup
Připravte si dresink. Všechny ingredience dejte do vyšší nádoby a rozmixujte do hladka do lehkého zhoustnutí. Pokud doma máte balsamikový krém, můžete ho také zapojit. Chuť dotáhněte podle svého.
Vychlazený kozí sýr rozkrájejte na silnější kolečka. V míse si připravte těstíčko z vejce a hladké mouky a namočte do něj kousky sýra tak, aby byly všude pokryté. Obalte ve strouhance a dejte vychladit do lednice nebo na chvíli šoupněte do mrazáku. Sýr se pak lépe smaží.
Rozpalte pánev a krátce na sucho opražte pekanové ořechy. Dejte je stranou. Na té samé pánvi restujte na oleji či přepuštěném másle špalíčky mrkve, pak přidejte na klínky nakrájené kaki a také orestujte do mírného změknutí.
Osmažte sýr do zlatova.
Polníček rukama lehce roztrhejte a promíchejte ho s částí dresinku, aby byly lístky ochucené. Na talíř rozprostřete polníček a na něj naskládejte mrkev, kaki a pekany. Dle chuti ještě dozdobte dresinkem nebo balsamikovým krémem. Doprostřed naservírujte křupavý kozí sýr.
Podávejte se sklenkou bílého vína a kouskem křupavé bagetky.
TIP od someliéra - Jaké víno se hodí k tomuto jídlu?
K salátům s kozím sýrem se hodí suchá vína Sauvignonu. Za pozornosti stojí např. tento Sauvignon blanc 2020 nebo Sauvignon blanc 2016. Dokonale podpoří chutě salátu.
TIP č. 2
Smažený křupavý obalovaný sýr si občas dopřeju ráda. Obzvlášť se saláty tvoří lahodný kontrast. Méně ráda už ale mám tu pánev s olejem a celkově smažení v oleji. Proto mám pro vás tip na plán B a tím je horkovzdušná fritéza. Kdo máte, víte...Kdo nemáte, zvažte. Je to super pomocník, o to víc, když doma vaříte třeba jen pro dva.
☝️Jako další chuťově zajímavé jídlo doporučuji vyzkoušet tyto Tagliatelle s lososem, a citronovou omáčkou
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.