Rychle / jednoduše / zdravě

Jídlo & víno: Teplý salát s křupavým kozím sýrem a domácím balsamikovým dresinkem

Tento teplý salát je dokonalou kombinací chutí. Křehké listy polníčku obalené domácím balsamikovým dresinkem s kousky sýra, který je na povrchu křupavý a uvnitř krémový. Krásné jídlo pro speciální příležitost i zdravá večeře.
Vinisto bílá vína

Další recept ze série Párování vína s jídlem. Tentokrát na téma salát jako hlavní jídlo, který je u mnoha lidí oblíbenou zdravou večeří. Jeho součástí jsou tepelně upravené ingredience a sýr, proto je i příjemně sytý.

Tento salát je chutěmi nabitý, je v něm nevšední kombinace křupavého sýra a opečeného ovoce, která je návyková. Skvělé jídlo i pro speciální příležitosti, hosty nebo výjimečný večer ve dvou.

Tento salát pak dokonale doplní výborné bílé víno, o které se opět postaralo Vinisto, které je parťákem tohoto webu v oblasti párování jídla s vínem. Vinisto je první české tržiště s vínem a destiláty, kde můžete pohodlně online koupit vína ze všech koutů od různých vinařů a přijdou vám domů druhý den v jedné objednávce.

 Ingredience na 2 porce

  • 1 balení salátu Polníček
  • 1 balení kozího zrajícího sýra ve válečku
  • 2 menší karotky
  • 1 ks ovoce Kaki - mimo sezónu broskev
  • Větší hrst pekanových ořechů
  • Na obalení sýra 1 větší vejce, hladká mouka, strouhanka
  • Olej na osmažení sýra
  • Na dresink 50 ml olivového oleje, 3 lžíce červeného balsamikového octa, 2 lžíce medu, 1/2 lžičky plnotučné hořčice, sůl

 Postup

  1. Připravte si dresink. Všechny ingredience dejte do vyšší nádoby a rozmixujte do hladka do lehkého zhoustnutí. Pokud doma máte balsamikový krém, můžete ho také zapojit. Chuť dotáhněte podle svého.

  2. Vychlazený kozí sýr rozkrájejte na silnější kolečka. V míse si připravte těstíčko z vejce a hladké mouky a namočte do něj kousky sýra tak, aby byly všude pokryté. Obalte ve strouhance a dejte vychladit do lednice nebo na chvíli šoupněte do mrazáku. Sýr se pak lépe smaží.

  3. Rozpalte pánev a krátce na sucho opražte pekanové ořechy. Dejte je stranou. Na té samé pánvi restujte na oleji či přepuštěném másle špalíčky mrkve, pak přidejte na klínky nakrájené kaki a také orestujte do mírného změknutí.

  4. Osmažte sýr do zlatova.

  5. Polníček rukama lehce roztrhejte a promíchejte ho s částí dresinku, aby byly lístky ochucené. Na talíř rozprostřete polníček a na něj naskládejte mrkev, kaki a pekany. Dle chuti ještě dozdobte dresinkem nebo balsamikovým krémem. Doprostřed naservírujte křupavý kozí sýr.

Podávejte se sklenkou bílého vína a kouskem křupavé bagetky.

TIP od someliéra - Jaké víno se hodí k tomuto jídlu?

K salátům s kozím sýrem se hodí suchá vína Sauvignonu. Za pozornosti stojí např. tento Sauvignon blanc 2020 nebo Sauvignon blanc 2016. Dokonale podpoří chutě salátu.

 TIP č. 2

Smažený křupavý obalovaný sýr si občas dopřeju ráda. Obzvlášť se saláty tvoří lahodný kontrast. Méně ráda už ale mám tu pánev s olejem a celkově smažení v oleji. Proto mám pro vás tip na plán B a tím je horkovzdušná fritéza. Kdo máte, víte...Kdo nemáte, zvažte. Je to super pomocník, o to víc, když doma vaříte třeba jen pro dva.

☝️Jako další chuťově zajímavé jídlo doporučuji vyzkoušet tyto Tagliatelle s lososem, a citronovou omáčkou

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Salát s kozím sýrem

Zrající kozí sýr "váleček" nakrájený na kolečka, obalený ve strouhance a osmažený...

 
Teplý salát s obalovaným kozím sýrem

Jako základ tohoto salátu se výborně hodí polníček. Dále ho doplňují špalíčky orestované mrkve a ovoce kaki.

 
Pekanové ořechy salát

Pekanové ořechy jsou krátce na sucho opečené na pánvi. Zvýrazníte tím jejich chuť a jsou báječně křehké...

 
Kozí sýr a bílé víno

K tomuto vynikajícímu salátu je sklenka svěžího kvalitního bílého vína téměř povinností :) Na Vinistu stačí zadat "Sauvignon blanc" a nešlápnete vedle.

 
Jaké víno se hodí ke kozímu sýru

Na fotce ještě chybí kousek křupavé francouzské bagetky. S tou už je to úplně dokonalé.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?