Recept

Bramborové placičky s listovým špenátem – zahuštěné polentou

Bramborové placičky s bohatou porcí špenátu. Bez mouky. Jen lehce dohuštěné kukuřičnou polentou. Jsou tedy bezlepkové. Výborné jsou samotné s hustým jogurtovým dipem, poslouží i jako příloha.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Když jsem hledala recepty na bramborové placičky se špenátem, většinou špenát sloužil jen jako “zelený doplněk”. Jiné pořádně zelené placičky zase byly jen ze špenátového protlaku bez jakékoliv struktury.

Vytvořila jsem je tedy po svém tak, abych zakomponovala celé 1 balení mraženého špenátu. Mám na mysli sekaný listový špenát. Když ho podusíte, jsou v něm opravdu kusy listů špenátu. A to se do těchto bramborových placiček hodí nejlépe.

Abych hmotu trochu zpevnila a zároveň zajistila, že placičky budou na povrchu lehce křupavé, doladila jsem konzistenci kukuřičnou polentou.

Kukuřičnou polentu koupíte ve 2 verzích. První je tradiční polenta, kukuřičná krupice, která se dle tradičního postupu musí vařit klidně i půl hodiny.

Pro potřeby dnešní doby a rychlé kuchyně se však častěji setkáme s polentou instantní. A přesně tu potřebujeme pro tento recept.🙂

Instantní polentu poznáte tak, že je to napsáno na obalu. Buď je tam napsáno přímo “instantní” nebo “polenta express” nebo “Ready in 3 minutes”…atd.🙂

Při dochucování je dobré myslet na to, že brambory i špenát jsou méně výrazné ingredience, proto je třeba brambory ve slupce uvařit v dostatečně osolené vodě a špenát dochutit nejen solí, ale i pepřem, česnekem nebo jak vám vyhovuje. Chuť placiček pak zvýrazní i dip, do kterého se namáčí…

 Ingredience (3 pánve placiček)

  • asi 650 g brambor předem uvařených ve slupce
  • 400 g mraženého listového špenátu (bylo to 1 balení, řezaný listový špenát v granulích, čistý, bez smetany)
  • 2 vejce
  • 50 g instantní kukuřičné polenty (je to na ní napsané)
  • Tuk na opékání placiček (Já jsem dala přepuštěné máslo Ghí)
  • Na ochucení špenátu sůl, pepř, česnek
  • Já jsem dala ještě do hmoty trochu drceného kmínu (nemusí být)

 Postup

  1. Ze všeho nejdříve je třeba mít vychladlé brambory uvařené ve slupce. Mně zbyly z předešlého dne.
  2. Je třeba si připravit špenát. Tepelně ho upravit a ochutit. V tomto receptu by nefungoval řídší špenát z protlaku, který se dělá jako příloha. Používám mražený listový špenát, který asi 8 minut podusím tak, aby byl změklý, ale neobsahoval tekutinu. Špenát během dušení ochutím solí, pepřem, česnekem nebo nějakým zeleninovým ochucovadlem.
  3. Brambory oloupu, nastrouhám na jemno. Vychladlý špenát trochu posekám a přidám spolu s vejci k bramborám. Propojím.
  4. Zahustím instantní kukuřičnou polentou. Vyšlo mi to asi na 50 g.
  5. Rukama tvaruju placičky a opékám je do zlatova pár minut z obou stran na přiměřeném množství tuku. Hotovo!

Placičky podávám s domácím jogurtovým nebo jogurtovo-tvarohovým dipem. Jogurt smíchám s tvarohem a ochutím solí, pepřem, citronovou šťávou a přidám trošku olivového oleje a oblíbené koření nebo sušené bylinky. Někdy dávám pikantní curry koření, jindy jen kopr.

 TIP

Pokud nemáte nebo nechcete použít polentu, lze placičky podobným způsobem dohustit i jinou “suchou” ingrediencí.

> ☝️Tip na další placičky? Doporučuji vyzkoušet tyto rýžovo – mrkvové placičky se sýrem.🙂

Ať se vám placičky povedou!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...