Recept

Bramborová polévka s červenou čočkou a droždím

Sytá a na přípravu snadná polévka. Díky droždí má zajímavou výraznou chuť. Červená čočka zajistí přirozenou hustotu bez potřeby mouky.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

 Ingredience

  • 450 g brambor
  • 150 g suché červené čočky
  • 1 mrkev (střední, ať jí není moc…)
  • 1 cibule
  • 100 g uzeniny co nejlepší kvality (ideálně bez konzervantů, např. šunka, uzené maso nebo párek s co nejvyšším podílem masa)
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 1,2 vody nebo vývaru
  • Olej
  • Na dochucení dle potřeby sůl, pepř, trochu majoránky, česnek

 Postup

  1. Červenou čočku důkladně propláchnu. Brambory oškrábu a nakrájím na menší kostičky. Cibuli nakrájím na drobno, vybranou uzeninu na malé kousky.
  2. Do hrnce vsypu čočku, propláchnuté kostičky brambor, mrkev nakrájenou na malé kousky, uzeninu a zaliju vodou nebo vývarem. Dle situace ochutím solí, pepřem. Když dávám jen vodu, přidám trochu sypkého bio bujónu. Vařím do změknutí čočky, mrkve a brambor. Asi 15 minut.
  3. Mezitím si vedle na pánvi orestuji na oleji cibuli lehce do zlatova. Když je cibule lehce orestovaná, rozdrobím do pánve kostičku čerstvého droždí a nechám ho pozvolna rozpustit. Promíchám s cibulí a tuto směs přidám do hrnce v průběhu vaření polévky.
  4. Když je čočka měkká, dochutím polévku ještě majoránkou a česnekem.
  5. Pokud chci polévku více hustší a krémovější, odeberu 1 naběračku hustého obsahu a rozmixuji ho do hladka. Vliju zpět do hrnce, promíchám a hotovo!

TIPY

  • Tuto polévku mám vyzkoušenou i ve vegetariánské verzi, kdy jsem do ní na závěr přidala kousek uzeného na drobno nakrájeného tempehu. Tempeh jsou fermentované sojové boby. Ma výraznou chuť a hodí se všude tam, kde maso.

  • Někteří z vás do této polévky strouhají mrkev na hrubo. Ideální, když je cílem, aby mrkev více “zapadla”😉

Červená čočka jako hlavní jídlo bez masa? Vyzkoušejte tuto krémovou červenou čočkou s vejcem a rýží basmati.

Ať se vám polévka povede!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...