Recept

Bramboračka s houbami zahuštěná bezlepkovou čirokovou moukou

Hustá polévka plná zeleniny voňavá po hříbkách, česneku a majoránce. Tentokrát obohacená o čirokovou mouku, která najde uplatnění v mnoha receptech...

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

V tomto receptu se zaměřím na 2 ingredience, a to čirokovou mouku a sušené houby.

Sušené houby je třeba před použitím vždy propláchnout a pak alespoň na 20 minut namočit. Já jsem měla ručně nasbírané a usušené hříbky. Ta vůně sušených hříbků je úžasná!

Čiroková mouka se vyrábí z obilniny s názvem Čirok. Jedná se o jednu z nejstarších obilnin s výbornými nutričními vlastnostmi. Mouka z čiroku je přirozeně bezlepková a má jemnou chuť, proto se hodí do mnoha běžných jídel. Já ji ráda využívám třeba na zahušťování… 🙂

 Ingredience

  • 8 brambor
  • 4 mrkve
  • kus celeru
  • 2 cibule
  • 2 hrsti sušených hub
  • Tuk ( já jsem dala máslo Ghí, může být i olivový olej)
  • Vývar ( asi 2,5 litru)
  • Na dochucení sůl, bobkový list, nové koření, majoránka, libeček, česnek, kmín
  • Na zahuštění asi 2 vrchovaté lžíce čirokové mouky

Postup

  1. Sušené houby propláchnu na sítku vodou a pak je nechám namočit alespoň na 20 minut. Zatímco se máčí, nakrájím si cibuli, brambory a celer na kostičky a mrkev na kolečka.
  2. Ve větším hrnci orestuji cibuli na přepuštěném másle. Když zesklovatí, zasypu ji čirokovou moukou a nechám trochu opražit. Zaliju vývarem a přidám zeleninu a namočené houby.
  3. Do hrnce dám koření a česnek. 2 stroužky česneku je dobré dát až na konci varu, zachovají si tak více prospěšných látek.
  4. Vařím do změknutí zeleniny. Ke konci doladím hustotu a chuť.

> ☝️Pro fanoušky hustých polévek tu mám ještě jeden tip. Vynikající je také tato cizrnová polévka s mrkví.🐭

Hrnec poctivé polévky se doma hodí ať je léto nebo zima! 👍

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...