V tomto receptu se zaměřím na 2 ingredience, a to čirokovou mouku a sušené houby.
Sušené houby je třeba před použitím vždy propláchnout a pak alespoň na 20 minut namočit. Já jsem měla ručně nasbírané a usušené hříbky. Ta vůně sušených hříbků je úžasná!
Čiroková mouka se vyrábí z obilniny s názvem Čirok. Jedná se o jednu z nejstarších obilnin s výbornými nutričními vlastnostmi. Mouka z čiroku je přirozeně bezlepková a má jemnou chuť, proto se hodí do mnoha běžných jídel. Já ji ráda využívám třeba na zahušťování… 🙂
Ingredience
8 brambor
4 mrkve
kus celeru
2 cibule
2 hrsti sušených hub
Tuk ( já jsem dala máslo Ghí, může být i olivový olej)
Vývar ( asi 2,5 litru)
Na dochucení sůl, bobkový list, nové koření, majoránka, libeček, česnek, kmín
Na zahuštění asi 2 vrchovaté lžíce čirokové mouky
Postup
Sušené houby propláchnu na sítku vodou a pak je nechám namočit alespoň na 20 minut. Zatímco se máčí, nakrájím si cibuli, brambory a celer na kostičky a mrkev na kolečka.
Ve větším hrnci orestuji cibuli na přepuštěném másle. Když zesklovatí, zasypu ji čirokovou moukou a nechám trochu opražit. Zaliju vývarem a přidám zeleninu a namočené houby.
Do hrnce dám koření a česnek. 2 stroužky česneku je dobré dát až na konci varu, zachovají si tak více prospěšných látek.
Vařím do změknutí zeleniny. Ke konci doladím hustotu a chuť.
> ☝️Pro fanoušky hustých polévek tu mám ještě jeden tip. Vynikající je také tato cizrnová polévka s mrkví.🐭
Hrnec poctivé polévky se doma hodí ať je léto nebo zima! 👍