Recept

Jídlo & víno: tradiční boloňské lasagne s červeným vínem

Tradiční poctivý recept na boloňské lasagne, které jsou celosvětově oblíbeným jídlem. Plátky italských těstovin proložené autentickou výraznou masovou omáčkou, krémovým bešamelem a parmezánem. Syté jídlo pro gurmány.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Lasagne doma připravuji snad už 15 let. Je to obecně jídlo, které je potřeba jednou dvakrát zkusit a pak už přesně budete vědět kolik čeho, aby vše bylo přesně, jak chcete.

Já sama dělám 2 druhy boloňských lasagní. První jsou takové rychlé všední pro děti, druhé jsou “slavnostnější”, kdy mi jde o intenzivní chuť tohoto jídla. Tu zajistí v omáčce červené víno, které do ní tradičně patří. Dodá jí autentický šmrnc.

O víno se opět postaralo Vinisto, které je parťákem tohoto webu v oblasti párování jídla s vínem. Vinisto je první české online tržiště s vínem a destiláty, kde můžu pohodlně koupit kvalitní víno přímo od vinařů. S rychlou dopravou a super cenami…

Recept může na první pohled vypadat složitě, ale není…Dáte vařit omáčku, podle návodu připravíte krémový bešamel a pak už jen skládáte do pekáčku. Hlavní je omáčku udělat výraznou. Tak jdeme na to:

 Ingredience na střední pekáček

  • 10 až 12 plátků italských lasagní
  • Olivový olej
  • Parmezán

Boloňská omáčka:

  • 400 g bio mletého hovězího masa
  • 100 g plátků Pancetty
  • 1 cibule
  • 1 střední mrkev nasekaná na drobné kousky
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl + pepř 4 barev
  • 1 plechovka loupaných sekaných rajčat
  • 2 lžíce rajčatové pasty (kupuji bio v tubě)
  • 200 ml suchého červeného vína
  • 500 ml vývaru
  • 2 lžičky koření ve stylu “Pasta bolognese” nebo “Boloňka” (Z bylinek obvykle obsahuje petržel, oregano, bazalku + paprikové floky)

Bešamel:

  • 500 ml mléka
  • 50 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • Bílý pepř
  • Sůl
  • Špetka muškátového oříšku
  • 2 ks bobkový list

 Postup

  1. Jako první připravte omáčku. Na drobno nakrájenou mrkev a cibuli pozvolna restujte na olivovém oleji. Přidejte pancettu nakrájenou co nejjemněji to jde a chvíli restujte. Přidejte česnek a krátce promíchejte. Pak přidejte maso a restujte dokud nebude opečené a rozpadle na kousky. Osolte a opepřete. Do pánve vlijte sekaná rajčata, přidejte rajčatový protlak a zalijte červeným vínem. Nechte vařit, dokud se část tekutiny neodpaří.

  2. Ochuťte kořením a podlijte většinou vývaru. Pod pokličkou vařte na mírném stupni alespoň hodinu. Ideální je omáčku vařit v pomalém hrnci, bude pak extra jemná. Občas promíchejte, pokud je třeba, podlijte.

  3. Bešamel. Do středního hrnce dejte rozpustit máslo, zasypte moukou a společně krátce zasmažte. Základ nesmí zhnědnout. Zalijte mlékem, ochuťte a za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne. Může to trvat tak 10 minut.

  4. Skládejte do pekáčku jednotlivé vrstvy a prosypávejte parmezánem. Jako první potřete zapékací mísu trochou boloňské omáčky. Položte první vrstvu lasagní. Rozlomte je podle potřeby, aby se akorát vešly do nádoby. Následuje boloňská omáčka, bešamel, nastrouhaný parmezán. Další vrstva opět lasagne, boloňská omáčka, bešamel, parmezán. Opakujte. Poslední vrstvu tvoří bešamel posypaný parmezánem.

  5. Pečte na 190° přikryté asi 30 minut. Ke konci dopečte odkryté, aby sýr trochu zezlátl. Důležité je nechat lasagne odpočinout min. 20 minut, hezky se zpevní a lépe se servírují. Podávejte v hlubokém talíři s lístky bazalky a sklenkou italského červeného vína.

 TIP od Someliéra – Jaké víno se hodí k boloňským lasagním?

K tradičnímu italskému jídlu vyzkoušejte kvalitní italské víno z Vinista. Skvělou volbou je bio víno Nero d’Avola nebo tento italský degustační set Serena, který využijete k dalším příležitostem.

 TIP z praxe

Pokud to s lasagnemi budete myslet vážně, můžete si na ně pořídit pekáček přímo pro ně určený. Budou do něj přesně sedět 🙂

> ☝️Co připravíte příště? Doporučuji tento Teplý salát s kozím sýrem

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...