Recept

Bezlepkový moučník s kokosem a citronovo-jablečnou náplní

Moučník s jemnou a šťavnatou jablečnou náplní, která je svěží a výrazná díky citrónům. Tento recept ocení ti, kteří preferují "nepřeslazené moučníky". 🙂

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

U tohoto receptu jsem se inspirovala ve starším vydání časopisu Food z roku 2012, konkrétně se jednalo o malé citronové dortíky s jablky. Napadlo mě dostat tuto jablečno citronovou chuť do méně pracného koláče. Zaujala mě především náplň z podušených jablek a citronové šťávy, smíchaná se žloutky a sněhem z bílků. Náplň jsem si upravila podle svého, původní recept byl jen inspirací.

Korpus jsem se rozhodla udělat bezlepkový. Použila jsem jemně mletou pohankovou a čirokovou mouku. Zrovnatak je ale možné sáhnout po nějaké osvědčené bezlepkové mouce vhodné k pečení moučníků.

Pokud vás moučník zaujal, ale nechcete bezlepkovou verzi, zvolte kombinaci hladké a jemně mleté pšeničné či špaldové celozrnné mouky. Těsto je totiž vděčné a povede se v různých variantách.

Upozorním jen na nevhodnost použití kokosové mouky, která má jiné vlastnosti a korpus by byl příliš tvrdý.

 Ingredience (kulatá forma 24 cm)

Těsto

  • 150 g jemně mleté bezlepkové mouky (směs nebo např. kombinace pohankové a čirokové)
  • 50 g kvalitního jemného strouhaného kokosu
  • 170 g povoleného másla
  • 70 g přírodního cukru (nebo jiná sypká alternativa)
  • Špetka soli

Náplň

  • 450 g na drobné kousky nakrájených sladších jablek
  • Šťáva ze 2 citronů
  • 2 lžičky citronové kůry (lze bio čerstvou nebo sušenou)
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička kukuřičného škrobu + lžíce vody
  • 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)

 Postup

  1. Zpracuji ingredience na korpus do kompaktní hmoty, těsto zabalím do fólie a nechám chvíli odpočinout v lednici.
  2. Připravím si náplň. Jablka oloupu, zbavím jádřinců a nakrájím je na drobné kostičky nebo jemné menší plátky. Jablka dám do rendlíku, zaliju šťávou z citrónů, přidám citronovou kůru, med a pod pokličkou dusím na mírném stupni pár minut, až jablka trochu změknou. Ke konci vmíchám 1 lžičku škrobu rozmíchanou ve lžíci vody tak, aby škrob jablka lehce zahustil a nevytvořil hrudky. Jablečnou směs nechám zchladnout. Pak do ní zamíchám žloutky a nakonec sníh z bílků. Sníh dávám do jablek těsně před tím, než směs naliju do korpusu, aby zůstala nadýchaná.
  3. Těsto na korpus prsty natlačím do formy tak, aby i stěny formy byly pokryté. Předpeču asi 10 minut na 180 stupňů.
  4. Do korpusu vliju jablečnou náplň a peču dál na 180 stupňů asi 30 minut. Hotovo! Krájím až po dostatečném vychladnutí.🙂

 TIPY

  • Kokos v korpusu můžete nahradit např. mletými vlašskými ořechy
  • Místo bezlepkové mouky můžete použít mouku s lepkem, např. jemně mletou špaldovou nebo ovesnou
  • Kromě jablek lze použít také tvrdší hrušky nebo broskve. Dle sezóny.
  • Pro slavnostnější verzi se jako ozdoba hodí půl plátku citrónu (může být oslazený medem) a lístek máty
  • Pokud použijete kyselejší jablka a k tomu připočítáte šťávu ze dvou citronů, bude náplň spíše svěží, kyselejší. Dolaďte ji tak, jak potřebujete a jak vám to bude sedět. 🙂
  • Na fotce je jablečná náplň z neoloupaných jablek. Některá jablka však mají slupku tuhou a to by mohlo vadit jemnosti náplně. Pokud chcete vsadit na jistotu, jablka raději oloupejte.👍

> ☝️Doporučuji vyzkoušet také tento jablečný koláč s křehkého mrkvového těsta. Úžasně křehký a šťavnatý.

Ať se vám koláče povedou!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...