Batáty “jako přílohu” známe nejčastěji v podobě batátové kaše, šťouchaných batátů nebo batátů pečených v troubě. Při jejich krájení se může zdát, že jsou příliš tvrdé a jejich úprava bude trvat déle než u brambor. Opak je pravdou. Batáty jsou většinou rychleji hotové a není dobré je přepéct, protože pak až zbytečně změknou.
Když potřebuji expres přílohu, zvykla jsem si připravit batáty jednoduše na pánvi. Takto upravené mají úplně jinou konzistenci i chuť. Skvělá a rychlá příloha plná vlákniny.🙂
Při této úpravě batátů je kvalitní nepřilnavá pánev nezbytností.
Potřebujete
Batáty
Přepuštěné máslo (nebo jiný preferovaný tuk)
Sůl, drcený kmín, pepř
Postup
Batáty oškrábu a nakrájím je na drobné plátky. Když je batát velký, tak ho překrojím podélně a pak teprve na plátky. Použila jsem takový ruční krouhač, který ušetří hodně času.👍
Do nepřilnavé pánve dám rozpustit přiměřené množství másla Ghí a přidám plátky batátů. Osolím, posypu na hrubo drceným kmínem a postupně opékám. Občas plátky naberu a otočím. Batáty jsou měkké rychleji, než se může zdát. Pár minut opékání stačí. Samozřejmě doba se řídí celkovým množstvím.