Recept

Výborná babiččina bábovka ze 6 vajec

Bábovka ze 6 vajec chutná úplně jinak, než ta "obyčejná". Zkusila jsem ji a rozhodně stojí zato!

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Oproti tradičnímu receptu jsem použila část mouky celozrnné, dala jsem o něco méně cukru (přírodního) a o necelou polovinu hrnku mouky navíc.

Dle níže uvedeného receptu bábovka vyšla perfektně! Základem je na začátku hodně šlehat, aby těsto bylo nadýchané.

1 hrnek = 250ml

Budete potřebovat

  • 6 vajec
  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 1 a (max)půl hrnku polohrubé mouky
  • 2 hrsti rozinek + vodu asi do 3/4 hrnku
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek přírodního cukru
  • 1 prášek do pečiva (BIO)
  • Citronovou kůru (nastrouhala jsem ji asi z 3/4 menšího bio citronu, lze použít i sušenou)
  • Kakao nebo karob (pokud chcete dvoubarevnou bábovku)

Postup

  1. Nejdříve si namočte rozinky. Dejte jich do hrnku asi 2 hrsti a dolijte teplou vodou tak, aby byly ponořené. Až nabobtnají, dolijte hrnek vodou pokojové teploty do jeho tří čtvrtin. Budete mít takto připravenou tekutinu do bábovky, kterou rozinky navíc výborně osladí.
  2. Vejce vyšlehejte spolu s cukrem do pěny. Nejlépe pomocí šlehače nebo robotu. Určitě několik minut.
  3. Přidejte olej a opět pořádně prošlehejte. Vejce by měla vytvořit nadýchanou hmotu.
  4. Teď přijdou na řadu všechny ostatní ingredience – mouka, citronová kůra, prášek do pečiva a rozinky s vodou.
  5. Těsto si rozdělte na dva díly a jeden ochuťte lžící kakaa. Pokud kakao nemůžete, použijte KAROB
  6. Vlijte světlé těsto, na něj pak tmavé. Obě těsta pak lehce kolem dokola promíchejte nožem nebo vidličkou. Uvidíte, jaký efekt se povede 🙂
  7. Pečte na 180 stupňů asi 50 minut. Když bude špejle suchá, je hotovo…Každá trouba peče trochu jinak.

Bábovku lze upéct i bez vajec. Nedávno jsem zkoušela jednu podle vlastní fantazie napůl z celozrnné a pohankové mouky, přidala jsem také do těsta cuketu, jablko a chia semínka, osladila obilným sirupem a ochutila ještě kakaem. I takto se dá péct :-)Záleží, pro koho a pro jakou příležitost bábovku potřebujete.

Jedna z mých oblíbených je tato JABLEČNÁ bábovka

Bábovkám zdar a ať Vám chutá 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...