Dršťková polévka z hlívy

Tradiční dršťková polévka má jedinečnou chuť, kterou si lze dopřát i v rostlinné verzi. Stačí dršťky nahradit zdravou hlívou ústřičnou. Snadná, hustá a voňavá polévka.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Originální dršťková polévka je jídlo, o kterém jsem si myslela, že bych ho “nestrčila do pusy”. Situace mě jakožto hladovou turistku v hospodě přiměla ochutnat.😀 No dala jsem to. Doma jsem si pak připravila chuťově podobnou polévku, jen s hlívou ústřičnou. 🙂

Hlíva je zdravá a celoročně dostupná houba. Je nízkokalorická, dobře se s ní pracuje a obsahuje mikronutrienty, které podporují imunitu. Já hlívu kupuji pravidelně a dávám ji do pomazánek, karbanátků, na topinky, nebo ji jen tak orestuji a přidám na vrch zeleninového salátu. Skvělá je také v bramboračce.

Ingredience

  • 300 g hlívy ústřičné (klobouky i nohy)
  • 1 velká nebo 2 menší cibule
  • Olej nebo přepuštěné máslo Ghí
  • 2 lžíce jemně mleté mouky (dala jsem bezlepkovou čirokovou mouku)
  • 1 litr vody nebo vývaru
  • 3 až 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • Na dochucení Sůl, pepř, drcený kmín, majoránka, může být sypký bio bujón
  • Kdo chce pikantní, tak přidá sušené chilli nebo kousek čerstvé chilli papričky

 Postup

  1. Cibuli nakrájím na drobno, hlívu nakrájím na menší kousky včetně nožiček. Cibuli orestuji pár minut na tuku až zesklovatí, pak přidám hlívu. V průběhu restování ochutím solí, pepřem, kmínem. Opékám na středním stupni asi 10 minut.
  2. Zasypu paprikou, promíchám. Přikápnu trochu tuku, zasypu 2 lžícemi mouky, krátce promíchám, zarestuji a vliju vodu nebo vývar.
  3. Vařím na mírném stupni asi 20 minut. Ke konci varu dochutím česnekem a dostatečným množstvím majoránky. Když chci pikantní chuť, doladím ještě chilli papričkou. Pokud je polévka příliš hustá, ještě dle potřeby lehce doředím. Na talíři zdobím zelenými bylinkami. V zimě třeba řeřichou. Hotovo!

> ☝️Chcete variantu s bramborami? Vyzkoušejte link

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky