Zapečené noky s ricottou a křupavou brokolicí

09.03.2018 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Naschvál jsem do názvu receptu dala pojem "křupavá brokolice". Ta patří díky svým nutričním hodnotám mezi superzeleninu, ne v každé kuchyni ale zdomácní. Pokud někdo jednou dostane na talíř něco tmavě zeleného rozblemclého, co brokolici připomíná leda při zapojení fantazie, není se čemu divit, že o ni pak není takový zájem.

Nejideálnější úpravou brokolice je její příprava nad párou po dobu pár minut. Pokud někoho její přirozená chuť nenadchne, je dobré ji nějak zaobalit, třeba právě zapéct.

K zapečení jsem zvolila rychlou omáčku ze sýru Ricotta, který lze z nutričního hlediska zařadit mezi favority mléčných výrobků. Jemná a neutrální chuť Ricotty vyzývá k různým experimentům :)

Budete potřebovat

Postup

  1. Uvařte si noky "al dente". Myslete na to, že se budou ještě dělat v troubě, takže je v žádném případě nepřevařte.
  2. Brokolici rozeberte na menší růžičky a ty pár minut uvařte v troše vody nebo nad párou. Brokolice musí zůstat krásně zelená a křupavá. Jinak jídlo nemá smysl.
  3. Zapékací omáčku máte během minutky. V misce jen smíchejte ricottu s vejcem a ochuťte solí, nasekanou čerstvou petrželkou nebo oreganem. Pro koho je chuť Ricotty příliš jemná, může omáčce dodat šmrnc parmazánem nebo sýrem Grana padano.
  4. Přendejte do zapékací misky a zapečte na 200 stupňů po dobu 20 minut.

TIPY