Křehké sušenky z mandlové a cizrnové mouky - osvědčené těsto, bez lepku

17.01.2022 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Tyto sušenky ocení ti, kteří rádi při pečení používají alternativní mouky, ale také všichni, kdo potřebují recept bez lepku.

Mandlová i cizrnová mouka jsou přirozeně bezlepkové a hodí se do sladkých těst. Tyto 2 mouky můžete částečně využít jak na lívance, tak bábovku či sušenky.

Cizrnovou mouku je zapotřebí použít ve variantě "jemná" či jemně mletá. Hodí se také k zahušťování polévek. Třeba bramboračky nebo gulášovky.

Sušenek je menší množství. Doporučuji vyzkoušet je z této dávky a pak ji případně zdvojnásobit.🙂

Ingredience na 12 sušenek

 Postup

  1. Všechny ingredience na sušenky dám do mísy a nejdříve promíchám lžící.
  2. Pak postupně třu a zpracovávám, až vznikne kompaktní těsto. Nejlépe to jde rukou.
  3. Těsto dám na chvíli do lednice, lze s ním ovšem pracovat ihned. Odebírám kousky těsta a vytvaruji kuličky. Mělo by jich vyjít asi 12. Kuličky dávám na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Každou kuličku lehce zmáčknu spodkem skleničky a pokud chci efekt, udělám na sušenkách vzorek. Třeba pomocí mřížky.
  5. Peču na 180 stupňů asi 15 až 20 minut podle situace a velikosti sušenek. Do zlatova...
  6. Sušenky nechám na plechu vychladnout a až pak s nimi manipuluji. Sušenky mohou vypadat po vyndání z trouby křehké a měkké, ony ale ztuhnou do křupavosti. Hotovo!

> ☝️Pokud pečete sušenky i více "tradičně", doporučuji tento osvědčený recept na domácí koka sušenky.🙂

Ať se vám sušenky povedou!🙂