Čočkový salát se zastřeným vejcem

22.08.2021 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

S černou čočkou Beluga jsem se poprvé seznámila na kurzu francouzské kuchyně, který vedl šéfkuchař Dalibor Navrátil. Předvedl nám, jak se čočka Beluga správně vaří. Musí se na ni jemně, vaří se pozvolna...Díky tomu si ponechá původní tvar i pěknou barvu. 🙂

Salát z vařené čočky belugy je možné pojmout na 2 způsoby. Buď přidat jen čerstvou zeleninu (barevné papriky, cibulku, tvrdší rajčata, bylinky), nebo čočku spojit s krátce orestovanými ingrediencemi.

Mně teď vyhovovalo udělat něco mezi. Okurku jsem dala čerstvou, mrkev a pórek jsem však pro lepší stravitelnost krátce orestovala...

Ingredience

 Postup

  1. Čočku propláchnu a dám ji rovnou vařit do vody podle návodu. Někdy ji předem na chvíli namočím, což o něco zkrátí dobu jejího varu. Čočku vařím velmi pozvolna do změknutí. V podstatě jen tak, aby voda lehce probublávala. Doba varu je asi 20 minut. Čočka musí zůstat vcelku, pevná, je však měkká na skus.
  2. Mrkev nakrájím na malé kostičky a pár minut ji restuji na pánvi na olivovém oleji tak, aby lehce změkla. Ke konci přidám nakrájený pórek a s mrkví ho krátce tepelně upravím, aby zesklovatěl a změkl.
  3. Uvařenou čočku nechám vychladnout a smíchám jí s mrkví, pórkem, kostičkami okurky a dochutím solí, pepřem, citronovou šťávou, olivovým olejem a balsamikovým krémem tak, aby měl salát svěží nakyslou chuť a byl výrazný. Dám ho odležet a vychladit do lednice.
  4. Připravím si zastřené vejce. Do menšího hrnce dám vařit vodu. Do vody přidám lžíci octa. Do misky rozklepnu vejce. Vodu v hrnci zamíchám, roztočím a doprostřed "víru" vliju vejce s misky. Bílek nechám lehce zatuhnout a lžící mu trochu pomohu, aby zůstal okolo žloutku. Vařím velmi mírně asi 3 minuty.

TIP

> ☝️Další luštěninový recept? Vyzkoušejte gulášovou polévku s hovězím masem a neloupanou červenou čočkou.👍

Ať se vám čočkové recepty povedou!