Bramboračka s hlívou ústřičnou - zahuštěná cibulovou jíškou a pohankovou krupicí

04.02.2022 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Tradiční bramboračku jsem za svůj život vařila už tolikrát! A tak došlo i na její variace. Zde na Myšičce je třeba bramboračka s bílými fazolemi nebo bramboračka s houbami zahuštěná čirokovou moukou.

Teď bylo mým cílem zakomponovat do polévky hlívu ústřičnou tak, aby jí tam byla pořádná porce. Základem je hlívu nakrájet na drobné kousky, které "zapadnou".

Hlívu kupuji pravidelně, protože z hlediska zdravého stravování rozhodně stojí za pozornost. Má nízký obsah kalorií, ale zároveň je výživná. Obsahuje glukany, které podporují obranyschopnost organismu.

Nejčastěji z hlívy dělám gulášovku, "falešnou" dršťkovku, nebo ji jen obyčejně orestuji na pánvi na přepuštěném másle a ochutím kmínem.

 Ingredience (Větší hrnec polévky)

 Postup

  1. Brambory oškrábu a nakrájím je na menší stejné kostičky. Mrkev také oškrábu a nakrájím ji na půlkolečka nebo kostičky. Z hlívy odkrojím jen tuhý konec, který spojuje klobouky a jinak ji celou nakrájím na menší kousky nebo na drobno.
  2. Brambory, mrkev a hlívu zaliju vodou a ochutím solí, pepřem, kmínem, majoránkou. Někdy dám i lžičku zeleninového sypkého bio bujónu. Vařím na mírném stupni do změknutí.
  3. Mezitím si vedle na pánvi připravím cibulovou jíšku. Cibuli nakrájím na drobno a orestuji ji lehce do zlatova na másle Ghí. Pak cibuli zapráším asi 2 lžícemi mouky a krátce zarestuji. Když je třeba, přidám trochu tuku. Mouka může být tradiční, špaldová, ale také čiroková či mouka z červené čočky.
  4. Obsah pánve dám do hrnce a zároveň dochutím česnekem. Vsypu ještě 2 lžíce pohankové krupice, která polévku také zahustí, zároveň však má strukturu. Provařím asi 5 minut.
  5. Na závěr doladím hustotu, případně přidám ještě nasekané zelené bylinky a hotovo!

> ☝️Další tip na vydatnou polévku s bramborami? Doporučuji vyzkoušet tuto hustou zelňačku s uzeným masem, bramborami a smetanou.🙂

Ať vám polévky chutnají!🙂