vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Zapečené špaldové palačinky s tvarohem

13.08.2016 Kamila Metzová

Sladká jídla Bez masa Moučníky a dezerty

Upéct na pánvi palačinku, namazat, stočit a sníst. Ono to ale může pokračovat i dál - vyskládat do pekáčku, zalít a zapéct v troubě. Výborné ...

Variant, jak připravit toto sladké jídlo je opravdu mnoho. Můžete ho vyrobit více či méně sladké, více či méně celozrnné nebo bezlepkové, více či méně tučné. Krásně mi prošla i varianta bez mléka, kdy jsem jako alternativu zkusila rostlinné mléko mandlové.

Bylo docela náročné o dvacátédruhé ignorovat tento voňavý pekáček. Jsou totiž dobré i studené, a jak! Naštěstí vyhrálo "Ráno moudřejší večera" :-)

Budete potřebovat

**Na tvarohovou náplň **

**Na zálivku **

Postup

  1. Nejdříve si na pánvi připravte palačinky. Z 0,5 l mléka jich je asi 8. Když chcete silnější palačinky, udělejte těsto o něco hustší než na tenké palačinky, kdy musí být naopak řidší.
  2. Na tvarohovou náplň si vyšlehejte vejce s vanilkovým cukrem a smíchejte s tvarohem, dle potřeby oslaďte a zjemněte třeba zakysanou smetanou, aby směs nebyla moc tuhá.
  3. Na zálivku jen metličkou rozšlehejte vejce v mléce spolu s bio vanilkovým cukrem a lžící medu. Pokud máte, můžete místo cukru přidat lžičku vanilkového extraktu.
  4. Pak už jen vymažte pekáček tukem a vysypte strouhankou. Použila jsem máslo a kukuřičnou strouhanku. Každou palačinku potřete náplní, stočte a vyskládejte do pekáčku. Rovnoměrně zalijte zálivkou.
  5. Zapékejte v předem vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 20 minut. Na posledních pár minut můžete zapnout gril. Že je hotovo poznáte tak, že povrch lehce zezlátne a směs, kterou jste přelili palačinky, zatuhne.

TIPY

Čtvrtka pekáčku nám doma zůstala do druhého dne a chutnají výborně i studené :)

<p>Palačinky dělám pokaždé jinak podle toho, jakou mouku zrovna mám. Tyhle jsou celozrnné z jemně mleté špaldové mouky typu 630.</p>

<p>Na 1 palačinku 2 vrchovaté lžíce tvarohové směsi a vyjde to tak akorát.</p>

<p>Směs na zalití je úplně tekutá, ale ničeho se nebát, projde to.</p>

<p>Stačí jednou vyzkoušet, jak dlouho palačinky zapékat. Povrch musí lehce zezlátnout, nesmí se ale moc vysušit ...</p>

<p>Pekáček přesný na 8 palačinek. Má rozměr 23 x 36 cm. Pokud byste měli menší, je možné palačinky překrojit a nasládat lehce přes sebe.</p>