vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Zapečené brambory s bulgurem, vejci a mozarellou

25.06.2018 Kamila Metzová

Hlavní jídla

Zapečená jídla jsou chytrý způsob, jak do nich zakomponovat suroviny, které by u někoho samostatně třeba neprošly.

Brambory vařené ve slupce jsou vděčnou záležitostí od nepaměti. Jsou dobrý jen tak na loupačku s kefírem, nebo třeba ve formě bramborových placek s povidly. Vždycky jich udělám víc a druhý den je využiju na rychlou večeři. Přihodila jsem k nim i mističku bulguru, který jídlo nutričně obohatí zase jiným směrem.

Množství je do střední zapékací formy, asi 4 porce

Budete potřebovat

Postup

  1. Studené brambory oloupejte a nakrájejte na silnější plátky. Papriku na kousky a mrkev třeba na kolečka. Vše orestujte v nepřilnavém hrnci nebo pánvi, aby brambory trochu chytly barvu :)
  2. Přidejte bulgur, promíchejte, ochuťte. Použila jsem sůl, pepř a směs koření na zeleninu. Někdy dávám koření na ratatouille, často ale pálí, tak ho přidávám jenm když jídlo není i pro děti.
  3. Směs dejte do pekáčku, nahoru rozklepněte vejce, ještě lehce osolte. Pokud chcete, přidejte ještě mozarellu.
  4. Zapečte v troubě nebo v elektrickém hrnci asi 20 minut nebo podle vzhledu vajec. Určitě je nikdo nechce vysušit.

Jídlo je praktické připravit buď v elektrickém hrnci nebo v pánvi, kterou je možné strčit do trouby. Třeba tuhle.

Já si svoji porci na talíři vždy ještě pokapu panenským olivovým olejem a zasypu čerstvými zelenými bylinkami. Chuť dokonalá.

Dejte vědět, jak se Vám povedlo.

Kamila

<p>Brambory, paprika a mrkev se nejdříve orestují, chuť je pak samozřejmě lepší.</p>

<p>A teď přijde na řadu uvařený bulgur. Předvařená celozrnná pšenice vždy výborně doplní zeleninové směsi. Může být samozřejmě i samostatnou přílohou.</p>

<p>Směs ochuťte kořením a na povrch rozklepněte vejce. Množství podle celkového množství a množství strávníků :)</p>

<p>Mezi vejce ještě můžete položit kousky mozarelly. Krásně se rozpeče a k chuti paprik sedí.</p>