vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Zapečené brambory s květákem a tofu - s osvědčenou vychytávkou

25.06.2021 Kamila Metzová

Bez masa Hlavní jídla Bez lepku

Jednoduchý a vychytaný recept na zapečený květák. Bohatá porce bílkovin, výrazná chuť. Skvělé i jako jídlo do krabičky.

K zapečeným bramborám s květákem vede mnoho cest. Stačí trochu změnit postup a máte 2 úplně jiná jídla.

Já jsem si recepturu vyladila tak, že brambory ani květák obyčejně nepředvařuji. Brambory si nejdříve uvařím ve slupce a květák předem krátce opeču na pánvi. Jídlo ve výsledku nejen jinak chutná, ale i vypadá.

Dříve jsem tofu krájela na kostičky, osvědčilo se mi ho však nastrouhat na hrubo a promíchat s květákem a bramborami. Vše se důkladně propojí a pak už jen doladí jednoduchou zapékací omáčkou.🙂

 Ingredience (cca 3 porce)

 Postup

  1. Brambory nejdříve uvařím v dostatečně osolené vodě ve slupce a nechám vychladnout.
  2. Květák rozeberu na růžičky a ty ještě překrájím na menší kousky. Kousky syrového květáku opeču na pánvi na olivovém oleji, až trochu změkne, trochu se opeče, povolí. Stačí pár minut. Musí zůstat na skus.
  3. Brambory oloupu, protlačím skrz mřížku nebo je nakrájím na drobné kostičky. Promíchám s květákem, na hrubo nastrouhaným tofu, ochutím a promíchám.
  4. Směs dám do pekáčku. Použila jsem pekáček asi 32 x 25 cm. Vždy záleží na celkovém množství hmoty. Hlavní je, aby vrstva nebyla příliš vysoká.
  5. V míse si rozšlehám vejce se zakysanou smetanou, lehce osolím, opepřím a když chci, doladím muškátovým květem nebo kurkumou. Naliju rozvnoměrně do pekáčku na květákovou směs.
  6. Zapékám na cca 190 stupňů asi 25 minut. Povrch musí lehce zezlátnout. Hotovo!

 TIP

☝️Jako další recept z květáku doporučuji vyzkoušet tento obalovaný květák pečený v troubě. Křupavý i bez smažení!👍

Ať se vám recepty z květáku povedou!🙂

<p>Pekáček cca 32 x 25 cm a pár centimetrová vrstva jídla připraveného k zapečení. Vždy je lepší dát větší pekáček a nižší vrstvu, než malý a mít to "vysoké".</p>

<p>Zapékací omáčky nedávám moc. Suroviny v ní rozhodně neplavou. Naopak jsou jen tak lehce ošolíchnuté. Ono to stačí.</p>

<p>Vytažené z trouby. Zapékala jsem na 190 stupňů asi 25 minut. Záleží na celkovém množství a vrstvě. Prostě do zlatova.🙂</p>

<p>Pekáč nechám chvíli vychladnout, odležet. Pak se porce lépe krájí a nabírají.👍</p>

<p>Už jen posypat oblíbenou zelení a pustit se do toho.</p>

<p>Výborné!</p>