vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Zapečená cuketa plněná žampiony a sýrem

22.06.2018 Kamila Metzová

Hlavní jídla

Hodíme se k sobě, miláčku? Říká žampion cuketě. Definitivně ano!

Když tak přemýšlím, co nejčastěji dělám s cuketou, tak vyhraje jakákoliv verze krémové cuketové polévky a jakákoliv verze obalované cukety. U Žampionů je to nejčastěji nějaká rychlá směs z pánve, rizoto nebo také pomazánka na topinky.

Teď jsem zkusila něco úplně nového. Jídlo je téměř bez práce do 10 minut v troubě a výsledek vynikající.

Množství je na 2 porce

Budete potřebovat

Postup

  1. Žampiony omyjte a nasekejte na jemno nebo malé kousky. Může pomoci kuchyňský robot.
  2. Orestujte je pár minut na oleji nebo na másle GHÍ. Pokud chcete, můžete pod žampiony hodit ještě cibuli. Osolte, opepřete, rozhodně přidejte drcený kmín a skvělé je taky hřibové koření. Nechte krátce zchladnout, zjemněte 2 lžícemi syrovátkového sýra Ricotty a výrazným tvrdým sýrem Grana padano.
  3. Cuketu omyjte, rozřízněte podélně a vydlabejte vnitřek tak, aby vznikl prostor pro náplň, ale zároveň pod slupkou byla i vrstva dužiny. Cuketové lodičky naplňte směsí a vložte do vhodné nádoby. Já mam oblíbený obdélníkový skleněný pekáček.
  4. Pečte v troubě na 190 stupňů asi 40 minut. 5 minut před koncem můžete ještě povrch posypat trochou sýra. Že je hotovo poznáte pohledem, povrh lehce zezlátne, cuketa stále krásně drží tvar, ale už je rozpečená.

Toto jídlo je výborné teplé i studené, samotné i s přílohou. Přílohu zvolte s citem. Vzhledem k typu jídla bych to místo houskových knedlíků viděla spíše na rýži nebo bulgur, který je i na fotce :)

<p>Pár ingrediencí stačí. Cuketa, žampiony, ricotta a sýr grana padano.</p>

<p>Žampiony posilují imunitu, obsahují vlákninu a antioxidanty. Jsou výhodnou surovinou pro snadné a rychlé vaření.</p>

<p>Žampiony posekejte na jemné kousky, orestujte nejlépe na přepuštěném másle a ochuťte kořením. Smíchejte s ricottou, sýrem a naplňte lehce vydlabané cukety.</p>

<p>Jednou z možných přiloh k tomuto jídlu je bulgur, což je předvařená nalámaná celozrnná pšenice. Dochucuji jej pomocí soli, sušené zeleniny, kurkumy a petržele.</p>

<p>I zarytí masožrouti by podlehli :D</p>