16.05.2023 Kamila Metzová
Bez lepku Sladká jídla Snídaně a svačinky
Vaječná omeleta na sladko je perfektní volbou pro ty, kteří nevyhledávají tradiční palačinky, ale mají chuť na typově podobné jídlo. K omeletě se hodí krémová ricotta, která je na rozdíl od tvarohu přirozeně sladká a skvěle ji doplní ovoce.
Oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte "cukr" a také vyšlehejte do pěny.
Do žloutkové hmoty vmíchejte lžíci mouky. Skvělá je jemně mletá mandlová. Spojte se sněhem.
V menší nepřilnavé pánvi nechte zahřát Ghí nebo olej a lžící naneste polovinu směsi. Rozprostřete do tvaru menší omelety. Pozvolna opékejte na mírném stupni. Když omeleta z jedné strany zatuhne, opatrně ji otočte a opečte i z druhé strany.
Když jsou omelety hotové, pomažte každou ricottou a přidejte ovocný rozvar nebo šťavnaté ovoce. Dozdobte dle chuti a nálady.
Jahodový rozvar dělám většinou z jahod, které mám z období sezóny v mrazáku. Jahody dám do rendlíku a nechám je postupně povolit. Pak je šťouchačkou rozmačkám a bez pokličky mírně vařím tak, aby se odpařila voda a přirozeně tak zhoustly. Do omelety je však potřebuji hustější, proto je na závěr lehce dohustím troškou škrobu nebo chia semínky nebo jemně mletým psylliem.
Do omelety někdy dávám i jogurt. Ten je ale moc řídký, proto ho nechám na sítku přes plátýnko vykapat. Má pak hustou konzistenci a drží na místě.
☝️Další nápad, jak zkombinovat vejce a ricottu? Doporučuji vyzkoušet slané Vaječné muffiny
<p>Sladkou náplň si můžete vymyslet jakou chcete. Stejně jako u palačinek. Na fotce je ricotta rozmíchaná s trochou jogurtu a zahuštěný jahodový rozvar.</p>
<p>Omelety dělám menší než klasické palačinky. Dá se s nimi pak lépe manipulovat a obracet je. Nejlepší je pak přehnout je jen napůl.</p>
<p>Povrch omelety můžete ozdobit či poprášit na více způsobů. I alternativy cukru mohou mít svoji "moučkovou" variantu. Funguje i "kokosová mouka".</p>
<p>Náplň je dostatečně tuhá a hezky drží na místě. Nic neteče ven.</p>
<p>Nadýchaná omeleta, sladká krémová ricotta a jahody. Mňam!</p>