19.03.2024 Kamila Metzová
Těstoviny Bez masa Jídlo & Víno
Oblíbené tradiční jídlo rakouské kuchyně, které stojí jen na několika ingrediencích. Kombinace kvalitních fleků, orestované cibulky a dobře ochuceného zelí je osvědčená. V Tyrolsku zelí podlévají bílým vínem, které mu dodá typický šmrnc.
Flíčky se zelím je nám všem známé jídlo z dětství, které se dá připravit ve více variantách. V Rakousku dokonce patří mezi tradiční jídla. Tyrolský recept má jeden zásadní fígl. Přidávají totiž do zelí bílé víno. Talíř fleků pak ještě zdobí zakysanou smetanou a pažitkou.
Doporučuji použít kvalitní bílé víno, které zajistí tu správnou chuť. V tomto receptu se o víno postaralo opět vinisto, které je parťákem tohoto webu v oblasti párování jídla s vínem. Na vinistu mají velmi kvalitní vína za dobré ceny ze všech koutů světa...
Zelí očistěte, překrojte na půl a nakrouhejte.
V hlubší pánvi orestujte do zlatova na másle Ghí 2 na drobno nakrájené cibule. Přidejte zelí a chvíli restujte.
Zalijte bílým vínem, osolte, opepřete a přidejte drcený kmín. Zelí duste pod pokličkou asi 20 minut.
Zatímco se zelí dusí, uvařte si dle návodu fleky a smíchejte je s kouskem másla. Jakmile je zelí měkké, nebo podle vašich představ, přimíchejte fleky.
Každou porci doplňte lžící husté zakysané smetany a ozdobte pažitkou.
Suché bílé víno do tohoto receptu si můžete vybrat podle svých představ. Jeden z druhů, který se hodí nejvíc, je Riesling. Doporučuji mrknout na vinisto do sekce suchá bílá vína . A když jsme u toho Rakouska, zaujal mě tam také "Degustační set Rakousko 5+1 zdarma".
☝️Kdybyste měli chuť přeskočit z Rakouska do Itálie, doporučuji vyzkoušet recept pinsa romana.
<p>Jedno z pravidel říká, že jaké víno dáte do jídla, můžete si dát i k jídlu. Teď to byl Riesling. Mrkněte na vinisto.cz, je tam z čeho vybírat...</p>
<p>V rakouském podání se porce fleků zdobí lžící husté zakysané smetany a pažitkou. Tak dobrou chuť a na zdraví!</p>